Man kan göra dem i alla dess färger men jag valde rosa men eftersom jag inte vet hur mycket färg som behövs så blev de ljus ljus rosa med chokladkräm mellan. Det är ju alla hjärtans dag imorrn och då tyckte jag de passa bra :)
Receptet nedan och inspirationen kommer från Kalasgott.
Macarons
150g fint, fint malen mandel
150g florsocker
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
Karamellfärg
Gör så här:
Blanda mandel och siktat florsocker i en bunke. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Blanda socker och vatten till sockerlagen låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en godistermometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
Rör i 60g äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt nu valfri färg eller ingen färg alls i mandelblandningen. Vänd i den italienska marängen och rör försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.
Grädda macaroonerna i mitten av ugnen i 160 grader, ca 8-12 min.
Mörk Chokladganache
½ dl Vispgrädde
ev. 2 tsk Xanté Päronkonjak för smakens skull
100g Mörk Choklad
Gör så här:
Koka upp grädde och ev. päronkonjak. Vänd ned chokladen och rör till en jämn och slät chokladkräm. Låt stelna en aning i kylen och spritsa sedan ut ganachen på hälften av macaroonerna. Tryck ihop varje fylld del med en ofylld. Förvara macaroonerna i kylskåpet.
150g florsocker
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
Karamellfärg
Gör så här:
Blanda mandel och siktat florsocker i en bunke. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Blanda socker och vatten till sockerlagen låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en godistermometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
Rör i 60g äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt nu valfri färg eller ingen färg alls i mandelblandningen. Vänd i den italienska marängen och rör försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.
Grädda macaroonerna i mitten av ugnen i 160 grader, ca 8-12 min.
Mörk Chokladganache
½ dl Vispgrädde
ev. 2 tsk Xanté Päronkonjak för smakens skull
100g Mörk Choklad
Gör så här:
Koka upp grädde och ev. päronkonjak. Vänd ned chokladen och rör till en jämn och slät chokladkräm. Låt stelna en aning i kylen och spritsa sedan ut ganachen på hälften av macaroonerna. Tryck ihop varje fylld del med en ofylld. Förvara macaroonerna i kylskåpet.
De ser riktigt goda ut, kan du inte skicka några till mig? ;-)
SvaraRaderaDu får gärna komma över och ta med några till oss.
SvaraRaderaMamma
Herregud vilket recept... Jag sku kanske inte ha vågat testa... Du verkar ha bra tålamod och de blev ju jätte fina!
SvaraRadera-Jenni-
Tack, vad snällt av er! Ja, det var ett riktigt pyssel kan jag säga men nu efteråt är jag väldigt nöjd. Kommer testa fler gånger med andra smaker men innan dess ska jag införskaffa en bättre malkvarn och en digitalvåg då det underlättar :)
SvaraRadera