söndag 26 april 2009

Middagsgäster

Idag var mina föräldrar över på söndagsmiddag. Det blev kyckling med olika grönsaker, kryddor och vin i ugn. Jag har spanat på receptet ett tag och nu bestämde jag mig för att testa. Och gott blev det. Smidigt och bra när allt sköter sig själv i ugnen och bara ta fram och servera.
På dagen gjorde jag även en morotskaka från Leilas receptbok "A piece of cake" och den var smarrig och saftig. Toppingen med lime i gjorde sig väldigt bra. Jag tror middagen blev uppskattad :)
Recept finns längre ned.



Fannys örtkyckling allt-i-ett (från kokboken "Under valnötsträdet")
4 port

4-5 st frysta kycklingklubbor
2 msk olivolja
1 st zucchini, ca 200 g
2 röd lökar, i klyftor
2 st röd paprika, i bitar
3 st morötter, i bitar
4 st potatisar, medelstora (kan uteslutas)
15 st svarta oliver
8 st vitlöksklyftor, skalade
2 tsk flingsalt, knappt
svartpeppar från kvarn
1 msk torkad timjan
2 tsk rosmarin, torkade
3 dl vitt vin, torrt
2 msk olivolja

1. Ta fram en stor ugnslångpanna och smörj den lätt med olivolja. Lägg i frysta kycklingklubbor och alla grönsakerna i stora bitar. Morötterna kan skäras i långa bitar, zucchinin likaså. Rödlöken skärs i klyftor. Om du vill ha potatis med (gott!) så skala den och skär i båtar på längden.
2. Strö över oliverna och hela vitlöksklyftor. Smula över salt och peppra rejält. Strö över torkad timjan och rosmarin. Häll på vinet och avsluta genom att ringla över lite olja. Sätt in i 200 grader i 50-60 minuter. Sänk eventuellt värmen mot slutet.
3. Servera med grönsallad och gärna med smulad chèvre och rostade pinjenötter.

Leilas morotskaka

1 kaka
3 ekologiska ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1½ tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
½ tsk malen ingefära
1 nypa salt
1½ dl solrosolja
4½ dl rårivna morötter

Smör och ströbröd till formen

1. Sätt ugnen på 175 grader (150 grader i varmluftsugn).
2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
3. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten.
4. Tillsätt solrosolja och rårivna morötter.
5. Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
7. Låt kakan svalna.

Cream Cheese Lime Frosting
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
skal av 1 lime
100 g philadelphiaost

1. Vispa alla ingredienser krämigt.
2. Bred frostingen över kakan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Enchilada med köttfärs

Jag har varit sugen länge på att göra enchilada. Det är så gott! Och enkelt och smidigt till många. Sen hade jag majs, tomater och gräddfil ...