fredag 11 september 2020

Daal på röda linser

I veckan blev jag så sugen på daal. Det var väldigt länge sen jag åt det och sen ramla jag över detta recept på Icas instagram. Jag får begär efter linser ibland och då är såna här rätter perfekta. 
Den var väldigt god och matig och de hackade salta mandlarna till var perfekt kombo. 


Daal
4 port

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
25 g ingefära
2 små morötter
1 röd chilifrukt
3 tomater
1 tsk malen spiskummin
2 msk rapsolja
1 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
3 dl torkade röda linser
6 dl vatten
1½ tsk salt
1½ dl kokosmjölk
färskpressad juice av 1 lime
nymalen svartpeppar

Till servering:
körsbärstomater
rostade salta sötmandlar
färsk koriander
matyoghurt
ev bröd

1. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Skala och tärna morötterna fint. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
2. Dela, kärna ur och finhacka tomaterna.
3. Fräs spiskummin i olja i en kastrull i 1 minut. Tillsätt den gula löken. Fräs ett par minuter på medelvärme tills den mjuknar. Tillsätt vitlök, ingefära, morötter, chili, garam masala och gurkmeja. Fräs ytterligare några minuter under omrörning.
4. Skölj linserna väl i kallt vatten.
5. Rör ner linser och vatten i grönsaksfräset. Krydda med salt. Koka upp och låt koka på svag värme under lock i ca 15 minuter. Rör då och då.
6. Tillsätt tomater och kokosmjölk. Fortsätt koka till en grötliknande konsistens, 5-10 minuter. Späd ev med lite mer vatten om det blir för tjockt.
7. Smaka av daalen med limejuice, salt och svartpeppar.
8. Till servering: Häll upp i skålar. Servera med halverade körsbärstomater, hackade salta mandlar, färsk koriander och en klick matyoghurt. Bjud gärna med ett gott bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...