För lite sen när jag bjöd på 3-rätters här hemma så hittade jag ett recept på salt karamellpannacotta med kanderade nötter. Salt karamell är bara så gott!
Dock stämmer inte riktigt namnet på desserten eftersom själva pannacottan inte är salt utan det är karamellsåsen till som är salt. Pannacottan är gjord på dulche de leche. Så jag skulle kalla den dulche de leche-pannacotta med salt karamellsås och kanderade popcorn.
En mycket försvinnande god dessert :) Fast för mig var nog själva karamellsåsen och kanderade popcornen det bästa men tillsammans väldigt gott.
Dock stämmer inte riktigt namnet på desserten eftersom själva pannacottan inte är salt utan det är karamellsåsen till som är salt. Pannacottan är gjord på dulche de leche. Så jag skulle kalla den dulche de leche-pannacotta med salt karamellsås och kanderade popcorn.
En mycket försvinnande god dessert :) Fast för mig var nog själva karamellsåsen och kanderade popcornen det bästa men tillsammans väldigt gott.
Dulche de leche-pannacotta med salt karamellsås och kanderade popcorn
4-6 dessertglas, 20 min + kyl minst 4 h
2,5 dl vispgrädde
3/4 dl karamelliserad mjölk ( dulche de leche)
1,5 gelatinblad
Kanderade popcorn & salt karamellsås
1,25 dl socker
0,75 dl grädde
50 g smör, tärnat
½ påse mikro-popcorn (poppade)
Pannacotta
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.
2. Hetta upp grädden i en kastrull. Precis innan den börjar koka, dra bort från plattan och rör i dulche de leche & urkramade gelatinbladen.
3. Rör tills allt löst sig helt i grädden.
4. Häll upp pannacottan i serveringsglas och ställ i kylskåp minst 4 timmar.
Salt karamellsås & popcorn
1. Värm upp grädden försiktigt i en kastrull. (Inte koka).
2. Mät upp sockret i en annan kastrull eller panna och värm på medelhög värme tills sockret blir gyllene och börjar smälta samman. Rör inte för mycket, då tar det längre tid för sockret att smälta. (Men var försiktig så det inte bränns vid, ha koll på värmen.)
3. När sockret smält helt och karamelliserats tillsätt smöret i små kuber en efter en. Rör kraftigt tills smöret smält in helt. Dra sedan bort från plattan.
4. Tillsätt nu till sist successivt i den värmda grädden samt en nypa flingsalt. Smaka av! (Du väljer själv hur salt din salt karamellsås ska vara).
5. Poppa en påse popcorn och lägg ut halva påsen på en plåt med bakplåtspapper. Sätt igång ugnen på 150 grader.
6. Ringla över hälften av den varma kola-såsen på popcornen och rör runt så att dom täcks av den salta kolasåsen.
7. Sätt in plåten i ugnen i 15 minuter.
8. Ta ut plåten med dessa härligt koladraperade popcorn och låt svalna helt.
Servering
1. Ta fram pannacottan från kylen och lägg på önskad mängd salt kolapopcorn.
2. Ringla över lite salt kolasås och servera direkt.
(Är kolasåsen kall och har stelnat till så värm upp den i mikron en snabbis så smälter den till och blir rinnig igen).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar