måndag 3 oktober 2016

Moussetårta med kokos och mango

I lördags var det en lite finare middag här hemma. En trerätters-middag och med lite tilltugg och bubbel som start. Det blev en asiatisk touch med förrätten och varmrätten. Till förrätt blev det kycklingdumplings och vietnamesiska vårrullar. Till varmrätt asiatisk lax. Till efterrätt blev det denna mangomousse på kokosbotten. En fräsch och perfekt avslutning på middagen. Den var inte så söt och den är glutenfri då botten är gjord på kokosmjöl.
Den var enkel att göra och med en god smak av mango. En tårta jag kommer göra flera gånger. Och de andra rätterna med :)
Så gillar ni mango och kokos så rekommenderar jag denna härliga tårta.
                                  

Moussetårta med kokos och mango

Botten:
1 lime
4 äggvitor
1½ dl florsocker
1 dl kokosmjöl

Mangomousse:
2 gelatinblad
250 g fryst, tinad mango
2 msk florsocker
1 msk limesaft
2 dl vispgrädde

Garnering:
250 g färska hallon
2 passionsfrukter
maränger
mynta

1. Botten: Sätt ugnen på 150 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).
2. Skölj limen, riv skalet och pressa ur saften (spara saften till moussen). Vispa äggvitorna till ett fast skum. Sikta ner florsockret och fortsätt vispa till en fast maräng. Sikta ner kokosmjölet, vänd ner det och limeskalet. Bred ut smeten jämnt i formen ända ut i kanten.
3. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt botten kallna i formen.
4. Ta loss kanten från formen, diska och torka den torr. Sätt tillbaka den igen.
5. Mangomousse: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten ca 5 minuter. Mixa mangon slät tillsammans med florsockret och limesaften i en matberedare. Häll upp i en bunke. Vispa grädden.
6. Ta upp gelatinbladen, låt det vatten som finns i bladen vara kvar, krama inte ur. Smält dem i en skål i mikrovågsugn eller i en kastrull på svag värme. Rör ner lite av mangopurén i det smälta gelatinet. Blanda därefter ner dem i resten av mangopurén under omrörning. Vänd ner grädden.
7. Häll moussen på botten, skaka formen lätt så att moussen fördelar sig jämnt. Täck med plastfolie. Låt den stå i kylskåp för att stelna ca 6 timmar.
8. Garnering: Lossa kanten på tårtan genom att skära runt med en varm kniv. Lägg tårtan på ett fat och toppa med hallon, urgröpt passionsfrukt och gärna maränger och mynta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Banankaka med kaffe, choklad och nutella

Hade ett par övermogna bananer hemma och kom genast och tänka på banankaka. Det var länge sen jag gjorde och det bästa är ljummen banankaka ...