måndag 24 november 2014

Citronmarängpaj

I lördags var mina föräldrar över på middag. Alltid trevligt med middagsgäster men det tar sin lilla tid. Man håller på hela dagen känns det som.
Menyn var satt sedan tidigare så det var skönt. Till efterrätt gjorde jag citronmarängpaj. Har längtat efter det. Tycker det är så gott. Sen vet jag att mamma gillar citron så då var det ett givet val :) Nygjord lemoncurd är bara såååå gott! Och enkelt är det också. Fick lite över så det var så gott på macka med cream cheese dagen efter :)
Recept på pajen hittar ni nedan.                                  

                                       


                                       

Citronmarängpaj

Pajskal:
2 3/4 dl vetemjöl
1,5 msk florsocker
1 nypa salt
120 g smör
1-2 msk vatten

Lemoncurd:
3 ägg
2 dl socker
saft av 2 citroner
75 g smör

Marängtäcke:
4 äggvitor
80 g strösocker

1. Blanda mjöl, florsocker och salt i en skål. Tärna ner det kalla smöret och arbeta snabbt ihop smöret med mjölet. Tillsätt 1 msk vatten i taget, degen ska bara precis gå ihop. Skulle degen råka bli lite för kladdig, blanda i lite mer mjöl. Låt degen vila i kylskåp i ca 30 minuter.

Gör under tiden lemoncurden.

2. Vispa ägg och socker i en kastrull. Tillsätt citronsaft. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, den får inte koka.
3. Ta kastrullen från värmen och klicka ner smör lite i taget under omrörning. Låt krämen svalna.

4. Sätt ugnen på 200 grader.

5. Kavla ut degen, på mjölat bakbord, till en cirkel på ca 25-30 cm i diameter. Lägg din degcirkel över pajformen och tryck ner den i formen. Gör kanten hög och nagga därefter botten med en gaffel.

6. Lägg ett bakplåtspapper i pajskalet och fyll med okokt ris eller bönor i pajens botten och grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Ta sedan ut pajen ur ugnen, häll bort ris eller bönor och tag bort bakplåtspappret och grädda i ytterligare 10 minuter tills dess att pajskalet är "torrt" och gyllenbrunt. Låt svalna på galler.

Under tiden pajskalet svalnar gör du marängen.

7. Vispa äggvitorna till ett vitt skum, vispa ner lite strösocker i taget tills dess att du har en tjock maräng. Du ska kunna hålla bunken upp och ned utan att marängen glider ut.

8. Bred ut lemoncurden i pajskalet och spritsa eller bred ut marängen på toppen. Grädda pajen i mitten av ugnen på 200 grader 5-10 minuter eller ett par minuter med grilleffekt tills marängen fått en lätt brun yta. Håll koll på ugnen för det går fort att få färg på maräng! Annars kan du använda en gasolbrännare om du har en sådan för att få en fin färg.

Låt pajen svalna helt och bli kall innan du äter den.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...