lördag 28 juni 2014

En helg i Paris med mycket mat

För ca en månad sen var jag och min syster i Paris över en helg. Det blev en riktig ätarhelg med mycket god mat och någon lite sämre. Men jag är mycket nöjd över maten. Jag älskar Paris och kommer återvända flera gånger. Det här var andra gången jag var här men det var länge sen sist.
Vi kom fram till vårt hotell Hotel Ampere på fredagseftermiddagen. Mycket trevligt hotell med jättefina rum med sköna sängar och väldigt tyst. Frukostbuffén var kanon med mycket att välja på och mycket gott.
Vi var lite hungriga men restaurangerna öppna inte förräns tidigast 19.30 så vi gick runt ställena runt hotellet och hamna på en liten enkel servering som sålde crépes. Så vi tog varsin nutella- och banancrépes. Mm, mycket gott.
 
                                         
Vi bodde väldigt nära många restauranger och eftersom vi inte bodde i de så turistiga delarna så hamna vi på många bra restauranger där personalen hade lite svårt med engelskan och flertalet av gästerna var fransmän.
På fredagskvällen så hamna vi på en av restaurangerna i den stora rondellen vid hotellet. Restaurangen heter L'Hortensia. Där åt jag sesampanerad tonfisk med balsamicosås och min syster åt Argentinskt kött med citronpersiljesmör. Vi båda var nöjda med resans första middag :)

                                        

På lördagen var vi redo att utforska staden. Så efter den ljuvliga frukosten så promenera vi till Triumfbågen och sedan promenera vi en bit på Champs Élyssés bland flådiga butiker och mycket folk. Tyvärr hade vi inte riktigt vädret på vår sida men å andra sidan var det bra tillfällen att kunna ta en fika. Jag ville till Macaron-meckat Ladurée. Vi kom dit och tog oss en fika. Vi avstod från att handla i butiken där kön ringa sig lång.
Jag åt macarons med smakerna ros och salt karamell. Min syster tog smaken salt karamell och även en canelé. Mycket trevligt och gott.

                                          

Efter sen ha tagit oss vidare till Eiffeltornet och promenerat runt (var inte uppe i tornet) så åkte vi vidare till Notre Dame. Där börjar det regna så vi smiter in och tar en lunch på ett litet ställe. Där tog vi en enkel sallad med varme chévre och njöt av utsikten över Notre Dame :)

                                          

Lördagskvällen intogs åter igen på en av restaurangerna i närheten av hotellet. Denna gång tar vi resans dyraste restaurang. Men helt klart värt det. Petrus heter restaurangen.
Där åt jag en fantastisk förrätt. Det var en Seabream tartar med grön sparris och konfiterade tomater med en saffran- och avruga (kaviar) vinägrett. Blev en stor favorit och synd att det är så långt att åka för att få äta den igen :)

                                        

Min syster beställde in Foie Gras med bröd och fikonmarmelad och första gången någon av oss smaker denna franska specialitet.
Dock inget märkvärdigt och nog inget jag kommer beställa in i fortsättningen. Men kul att ha testat i alla fall.

                                             

Till varmrätt beställde jag lax som är stekt på ena sidan, i en buljong med parmesan, konfiterad citron, gröna ärtor och bondbönor. Även här en fantastisk rätt. Så läckert med skummet runtomkring.

                                             

Syster tog in en kötträtt. Lättstekt så det blir lite carpaccio över den. Smakerna var citrongräs och örter och tomater (minns inte riktigt tyvärr). Till det en fantastisk god sallad. Men portionen var väldigt stor så man blev lite mättad på allt kött då det var rätt rått. Men gott!

                                         

Efter detta var vi mätta, belåtna och härligt trötta efter en fullspäckad dag med mycket gående och intryck.

                                        

På söndagen tog vi oss till Sacre Coeur och njöt av den vida utsikten av staden. Vi tog oss sen vidare till Moulin Rogue.
Sedan for vi till Centre Georges Pompidou där vi åkte upp med rulltrappor längs utsidan upp till toppen av byggnaden där en fin restaurang ligger och där intog vi ett glas Moët med den fantastiska utsikten av Paris. Och hade turen att solen var med oss då :)

Kvällens sista middag intogs på Le Grand Bistro som låg på samma gata som hotellet. Eftersom det var mors dag denna dag så var det bara en speciell mors dags-meny denna kväll men det fick vi veta när vi satt till bords och fått fördrinken (Kir Royal) så det var bara att köra på :)
Vi fick välja mellan tre förrätter och tre varmrätter och till dessert var det 4 små minidesserter.
Till förrätt tog vi pilgrimscarpaccio som tyvärr inte var någon höjdare. Men varmrätten blev anka med potatispuré och det var så fantastiskt gott. Vi var jättenöjda och det vägde upp förrätten.
Desserten var också god och slank ner. Det var en glass, en chokladmousse, en aprikospaj (gissar) och nån smördegsbakelse.
Till bordet bredvid oss hamna ett australiensk par som vi börja prata med och som var jättetrevliga så vi blev kvar flera timmar tills personalen börja plocka undan och stänga så det blev en minnesvärd och trevlig avslutning på denna resa :)

                                        

                                          

                                             

På måndagen var det bara att äta frukost och sen bege oss till flygplatsen för att fara hem.
Men på flygplatsen passa jag på att äta det sista som jag hade missat. Blev en Eclair med chokladfyllning. Perfekt avslutning på denna resa ihop med min kära syster. Haft en fantastisk helg med mycket mat (som ni har sett) och lite shopping.
Längtar redan tillbaka till Paris.
                                              

2 kommentarer:

  1. Ja, vi hade många härliga stunder där. Även om salladen på lördagslunchen inte var så märkvärdig så kompenserades det av att sitta i hörnet på restaurangen och se ut över Notre Dame och folk som snabbt gick förbi för att hitta skydd för regnet. Åh, jag blir hungrig när jag läser ditt inlägg.

    SvaraRadera
  2. Ja man kommer minnas detta länge. Var lite jobbigt att skriva om allt för jag kände hur gott mycket av det var och man kände stämningen och hur bra vi har haft det. En riktig matresa gjorde vi :)

    SvaraRadera

Blondies med körsbär och choklad

Nu är det högsäsong för körsbär. Jag älskar körsbär i alla dess former! Så jag blev så glad när mina föräldrar gav mig en stor burk med fär...