söndag 1 december 2013

Bò Kho

Måste tipsa om denna goda vietnamesiska köttgryta. Jag gjorde den till mors dag och bjöd föräldrarna på och så bjöd jag även min systers och hennes sambo på denna förra helgen.
Insåg att jag inte har bloggat om rätten så därav den somriga bilden nedan från mors dag.
En smakrik gryta med nudlar. Och så lite olika tillbehör vid sidan om så man kan få krydda på så mycket man själv vill. Jag gillar denna gryta väldigt mycket.

                                 

Bò Kho
4 port

1 kg nötkött
2 st citrongräs
2 msk fisksås
2 st vitlöksklyftor
2 msk riven ingefära
2 tsk five-spice krydda
1 tsk socker
2 st gula lökar
1 burk krossade tomater
2 st stjärnanis
1 bit rättika el ett par morötter
olja
salt & peppar

Serveras med:
risnudlar eller äggnudlar
finhackad chili
böngroddar
en bit gurka, urkärnad
koriander
thaibasilika

1. Skär köttet i rejäla bitar. Dela citrongräset och banka stjälkarna, blanda kött, citrongräs, fisksås, pressad vitlök, ingefära, five-spice och socker. Täck över låt marnera minst 30 minuter.
2. Hetta upp olja i en gryta, fräs finhackad lök och tillsätt köttet. Bryn runt om och slå sedan på krossad tomat och tillsätt stjärnanis. Täck med lock och koka tills köttet faller isär, ca 2 timmar.
3. Skär rättika eller morot i bitar, stek hastigt i lite olja och ställ åt sidan. När grytan serveras vänd ner och låt bli varmt. Servera grytan med nudlar, finhackad chili, böngroddar, bitar av gurka och färska kryddor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Blondies med körsbär och choklad

Nu är det högsäsong för körsbär. Jag älskar körsbär i alla dess former! Så jag blev så glad när mina föräldrar gav mig en stor burk med fär...