söndag 30 december 2012

Ugnsbakad kyckling med krossad potatis

Häromdagen gick jag in i bokhhandeln och jag skulle inte alls kolla bland kokböckerna men jag hamnar alltid där av nån konstig anledning :) Älskar att gå och bläddra och titta och det finns så mycket. Jag fastna denna gång för Jamie Olivers bok "Middag på 30 minuter". Så den fick följa med hem efter ha tittat på alla härliga recept i den.
Så igår blev det fin första rätt från den. Jag gör dock inte alla rätterna i hans middagsförslag. Nu gjorde jag bara själva kyckling- och potatisrätten. Och inte tar det några 30 minuter heller för den delen eftersom jag inte gör alla förberedelser och liknande som han tipsar om men rätten går ändå fort. Jag är inte ute efter hinna med på 30 min.
Rätten blev fantastisk god och potatisen över min förväntan. Det kommer jag göra många gånger framöver. Hade dock inte de kryddor som Jamie hade i sitt recept med det går lätt att byta mot andra.

Ugnsbakad kyckling med krossad potatis

4 pers

Potatis:
700 g potatis med rött skal eller färskpotatis
några kvistar färsk rosmarin
några färska lagerblad
6 vitlöksklyftor

Kyckling:
torkad oregano
paprikapulver
en klick smör
4*180 g skinnfria kycklingbröst
1 citron
300 g körsbärstomater på kvist
4 skivor bacon
några kvistar färsk rosmarin

Sätt ugnen på grill i 225 grader.

Potatis: Tvätta potatisarna och klyv dem sedan på längden (eller låt dem vara hela om du använder färskpotatis) och lägg i kastrullen tillsammans med en nypa salt. Kocka tills potatisarna är genomkokta.

Kyckling: Vrid upp värmen under stekpannan till hög. Ta fram en stor bit smörpapper. Strö över en rejäl nypa torkad oregano, salt, peppar och paprikapulver, och ringla sedan över lite olivolja och häll i en skvätt i stekpannan också, tillsammans med klicken med smör. Lägg kycklingbrösten på smörpappret och rulla dem i kryddorna. Lägg dem sedan i den heta stekpannan och stek i 4-5 minuter, eller tills de har fin färg på båda sidorna.
Ta fram en fin ugnseldfast form, skär sedan citronen i fyra bitar och släng den i formen tillsammans med kvisttomaterna. Häll över kycklingbrösten och eventuellt stekspad från stekpannan. Använd en tång för att lägga upp allting snyggt, och lägg sedan baconet på filéerna. Ställ tillbaka stekpannan på medelvärme, tillsätt kvistarna med rosmarin och kör runt dem så att de täcks av stekskyn. Släng dem i formen och ställ sedan in formen under grillen i minst 14 minuter.

Potatis: Kolla så att potatisen är kokt, häll sedan av vattnet och låt dem stå och ånga av sig i några minuter. Häll i ett par skvättar olivolja, blad från några rosmarinkvistar och lagerbladen i den tomma stekpannan. Bred ut potatisarna över örterna, ringla över olivolja och strö över lite salt. Pressa i 6 oskalade vitlöksklyftor och vrid sedan upp värmen till hög. Ta ett platt lock från en mindre kastrull och tryck ner det så att du verkligen har sönder och krossar potatisarna. Låt dem få lite färg, skaka sedan om dem efter 3 minuter och tryck till dem igen.
Fortsätt att titta till potatisarna, tryck till och skaka dem så att de får fin färg runtom.

Ta sedan ut formen med kycklingen från grillen. Kolla så att filéerna är genomstekta och servera sedan med potatisen och sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Thailändsk fiskgryta med räkor och kokosmjölk

Det är lite stiltje på bloggfronten för tillfälligt. Inspiration och energin är tyvärr inte på topp men så är det ibland. Men för lite sen ...