onsdag 17 oktober 2012

Kyckling- och räk Laksa

Som ni vet så är Masterchef Australia en av mina favoritmatprogram. Jag slukar avsnitt efter avsnitt. Är så grymt imponerade av deltagarna och man glömmer lätt bort att de faktiskt inte är utbildade utan har bara sånt stort intresse för mat.
Häromdagen när jag titta så var ett par av deltagarna på en privat Masterclass i Kuala Lumpur.
De fick göra en Malaysisk rätt som heter Laksa. Jag tyckte det såg så gott ut så jag hitta receptet på nätet och gjorde det i helgen. Mmm, var verkligen jättegott. Bara en ingrediens som jag inte kunde hitta men klara mig bra utan den. Jag har turen att ha en asiatisk supermarket i närheten så jag kunde lätt få tag i flera av ingredienserna. Att få använda färsk gurkmeja var nåt helt nytt för mig. Vilken doft och smak den har som färsk. Så hittar ni det så använd det! Men akta er för all dess gula färg som sätter sig överallt.

Har försökt översätta receptet så bra som möjligt.


Kyckling- och räk Laksa

250 g råa oskalade räkor (jag tog vanliga frysta räkor i 500 g förpackning)
Olja för stekning

Laksa kryddpasta:
20g färsk ingefära, hackad
3 vitlöksklyftor
2 stjälkar citrongräs, hackade
75g challotenlök, grovt hackad
2 tsk torkade räkor, lägg dem i kokande vatten i 5 min för att mjuka upp dem, krama sedan ur vattnet
1,5 tsk räkpasta
20g cashewnötter
2 tsk fiskcurrykrydda (denna hitta jag inte så uteslut den eller ta nån annan curry)
20g färsk gurkmeja
4 st färsk röd chili (jag tog 3 st och tog bort alla fröna)
½ tsk salt
1 tsk vegetabilisk olja

Soppa:
3 tsk vegetabilisk olja för stekning
Laksa kryddpasta
Räkbuljong
400 ml kokosmjölk
1 msk palmsocker
160 g kycklingbröst, skivat i 1 cm-bitar
Skalade räkor
400 g färska äggnudlar

Tillagning:
1. Skala räkorna, spara huvuden och skal. Värm upop 1 msk olja i en wok eller stekpanna, tillsätt räkhuvudena och skalen och stek i ett par minuter tills de är krispiga och gyllene.
2. Tillsätt 1 liter vatten, låt det koka och sänk sedan värmen och låt det småkoka i 30 minuter.
Sila sedan bort huvudena och skalen och spara buljongen i en skål.
3. För Laksa kryddpastan: Lägg alla ingredienser för kryddpastan i en mixer eller matberedare och mixa ihop allt till en pasta.
4. För soppan: Hetta upp olja i en wok eller stor kastrull på hög värme, tillsätt kryddpastan och stek varsamt i 2-3 minuter och rör om hela tiden till blandningen doftar mycket.
Tillätt räkbuljong, kokosmjölk och palmsocker och börja reducera. Tillsätt kycklingen och räkorna och låt dem sjuda i 2-3 minuter. Häll i 1-2 msk fisksås och rör om.
5. Tillsätt äggnudlarna och låt dem värmas upp några sekunder. Smaka av Laksan med mer socker och fisksås om det behövs.

Servera med färsk koriander.

1 kommentar:

Kalkonwallenbergare med potatispuré smaksatt med rostad vitlök, citronsmör och pärllök

Mmm, en riktigt god rätt. Godare än jag trodde faktiskt. Jag ligger efter lite i mina inlägg så denna är den sista rätten från min senaste L...