fredag 20 januari 2012

Bakad chokladmousse

Nu är det freeeedag. Jippiiii! En skön helg framför sig men som kommer rusa iväg som vanligt.
Då kanske detta härligt goda recept kan komma väl till pass så här till helgen. Varm chokladmousse. Enkelt att sno ihop efter middagen men förbered gärna den smälta chokladen först så den hinner svalna. Jättegott men den går lika bra att äta kall också så blir det över så kan man bara ställa den i kylskåpet och äta den senare. En klick grädde till satt bra.Bakad chokladmousse

175 g mörk choklad
½ dl vispgrädde
3 ägg
1 krm salt
½ dl strösocker

Smält chokladen tillsammans med vispgrädden i en bunke i mikron eller över vattenbad.
Låt svalna ordentligt, gärna drygt 30 minuter. Det är viktigt att chokladen inte är för varm när resten av ingredienserna tillsätts, då finns det risk att det skär sig.
Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna styvt tillsammans med saltet. Använd gärna en rostfri bunke och se till att både bunken och visparna är rena och torra. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa till ett ganska hårt skum. Rör sönder äggulorna och vänd ner dem i äggvitan. Vänd försiktigt ner äggsmeten i den smälta chokladen och rör ihop till en fluffig mousse.
Häll moussen i en ugnsfast form som rymmer ca 1 liter och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i cirka 12 minuter. Fyllningen ska ha stannat men fortfarande vara ganska kladdig.
Låt svalna eller njut den varm tillsammans med lättvispad grädde eller glass.
Chokladmoussen är hållbar i flera dagar om den förvaras i kylen, och är även god kall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Blondies med körsbär och choklad

Nu är det högsäsong för körsbär. Jag älskar körsbär i alla dess former! Så jag blev så glad när mina föräldrar gav mig en stor burk med fär...