söndag 9 januari 2011

Nötkolarutor

Mina föräldrar, syster och systerson kom idag över på röj- och rensningsflytt :) Jag hade så mycket kläder och lite annat jag ville bli av med så mamma och syster kom gärna över och ville kolla igenom och de gick härifrån med flera kassar.
Så dagen till ära bakade jag, såklart! Då de flesta av mina kokböcker redan är nedpackade så hade jag inte så mycket att välja på. Jag hade dock en kladdkakebok uppe och där kan man alltid hitta nåt. Så där hitta jag dessa härligt goda kladdiga kakor.
Var försiktiga när ni kokar den kondenserade mjölken så ni inte bränner den. Lätt hänt om man har fel kastrull och rör heeeela tiden!
En kaka jag lätt kan tänka mig att göra igen. Har nu fryst några bitar så vi kan ta fram och kalasa på dem efter flytten tänkte jag :) Resten får inte plats i frysen och får följa med till jobbet som vanligt :)

Nötkolarutor
ca 16 st (jag fick fler då de är mäktiga)

Kladdkakebotten:
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 krm salt

Kolafyllning:
150 g hasselnötter (ca 2½ dl)
2 burkar (á 395 g) kondenserad sötad mjölk
50 g smör
2 msk ljus sirap

Topping:
200 g mörk choklad

Börja med bottnen. Klä en ugnsform, cirka 20 * 30 cm, med bakplåtspapper. Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa upp ägg och socker lätt och rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner i äggsmeten. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 8-10 minuter. Bottnen ska fortfarande vara lite kladdig. Låt svalna.

Sprid ut nötterna i en ugnsform och rosta dem i mitten av ugnen i 225 grader tills de blivit gyllenbruna. Det tar knappt 10 minuter, rör gärna om ett par gånger. Låt svalna och gnugga bort skalen.

Mät upp kondenserad mjölk, smör och sirap till fyllningen i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och puttra på ganska svag värme i drygt 20 minuter tills krämen börjar tjockna, bli gyllenbrun och släppa kastrullens botten. Rör hela tiden noggrant.
Skulle smeten trots allt bli lite bränd är det ingen fara. Blanda ner nötterna och bred ut fyllningen i formen i ett jämt lager. Akta fingrarna då det är riktigt varmt! Låt svalna.

Smält chokladen till toppingen försiktigt i mikron eller över vattenbad. Bred ut den över kolafyllningen i formen. Låt stelna i kylen. Lossa kakan ur formen och skär dem i rutor. Förvara i kylskåp.

1 kommentar:

  1. Tack för toppengod kaka. Jag har din jumper på mig nu. Den passade jättebra.TACK
    Mamma

    SvaraRadera

Filodegspaj med getost, tomat och karamelliserad lök

Igår gjorde jag en god vegetarisk paj. Pajskalet består av filodeg och blir frasigt och gott ihop med getosten och löken. Karamelliserad lök...