söndag 21 mars 2010

Smultronmacarons

Jag fortsätter med bakandet av macarons. Denna gång blev det med smultronfyllning.
Förra gången jag bakade så sprack alla men det här gången blev alla kanonfina. När jag tog ut första plåten så spreds ett stort leende på läpparna och det fortsatte till alla var gjorda. Så nöjd!
Så, är det nån som har testat att baka dessa ljuvliga delikatesser än?

Macarons
150g fint, fint malen mandel
150g florsocker
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
Karamellfärg

Gör så här:
Blanda mandel och siktat florsocker i en bunke. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Blanda socker och vatten till sockerlagen låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en godistermometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter. Rör i 60g äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt nu valfri färg eller ingen färg alls i mandelblandningen. Vänd i den italienska marängen och rör försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Grädda macaroonerna i mitten av ugnen i 160 grader, ca 8-12 min.

Smultronsmörkräm :
100 g smör
2 dl florsocker
smultronessence

5 kommentarer:

  1. Jag SKA, planerar att göra det till helgen. En fråga bara: maler du mandeln själv eller finns det att köpa malen?

    SvaraRadera
  2. Jag skållar och maler mandeln själv. Har hört att det finns mandelmjöl och jag har letat och letat och i veckan hittade jag äntligen det men det var så otroligt dyrt, 420 kr/kg! Jag köpte lite men kommer i fortsättningen göra jobbet själv om jag inte kan hitta billigare.

    SvaraRadera
  3. Jaha, okej. Synd att det var så dyrt. =(
    Jag som inte har någon maskin att mala mandlarna med....

    SvaraRadera
  4. De här macarons var seriöst de godaste jag har ätit i hela mitt liv. Så smaskiga! Karro, du måste helt enkelt öppna ett Café, där du bakar dina specialiteter! Jag tycker seriöst att du ska göra det.

    SvaraRadera
  5. Åh tack så mycket Malin! Jag blir rörd. Jag var spänd, nyfiken och lite orolig när du skulle smaka dem och jämföra med dem du köper i Frankrike. Visste inte om jag hade en chans med mina :) Men jag tackar så otrolig mycket för ditt fina betyg. Du har gjort min dag :) Kram

    SvaraRadera

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...