söndag 4 oktober 2009

Kanelbullar

Har ni ätit kanelbullar idag? För ni har väl inte missat att det är kanelbullens dag idag?
Jag älskar kanelbullar. Finns det nån mer ljuvlig doft än nybakta kanelbullar? Så dagen till ära så tog jag och bakade bullar. Jag brukar göra det en gång om året och då i samband med denna dag. Sedan kom mina föräldrar förbi på en fika :) Nu är frysen fylld med en massa goda kanelisar som jag kan ta fram när det vankas fikagäster.

Det finns otrolig många recept på bullar men jag använder mig av detta.

Kanelsnäcka (40 st)

50 g jäst
125 g smör
5 dl mjölk
1 ½ dl socker
½ tsk salt
14-15 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g smör
3/4 dl socker
1-2 msk kanel (jag har ännu mer i då jag älskar kanel)

Till pensling:
1 ägg
pärlsocker

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att den löser sig. Tillsätt sedan socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa övertäckt ca 20 min. Rör ihop fyllningen. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka, ca ½ cm tjock. Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop och skär varje rulle i 20 bitar. Ställ dem med snittytan upp på bakplåtspapper på plåtar. Låt dem jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 5-7 min. Låt bullarna svalna.

1 kommentar:

  1. Tack för kaffe och jättegoda kanelbullar. Säg bara till när du ska baka nästa gång.
    Kram mamma

    SvaraRadera

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...