fredag 25 september 2009

Räkor med jordnötter


Var så sugen på räkor till fredagsmyset idag. Och så hitta jag ett kanonrecept. Mm, det var såå gott. Kunde inte sluta äta. Det här kommer definitivt göras flera gånger om. Och så enkelt! Men jag tog vanliga (små) räkor denna gång. Testa det om ni gäller räkor och kryddor. Jag tror inte ni blir besvikna.

Räkor med jordnötter
4 port

1, 25 kg råa stora räkor
4 st salladslökar
1 st pressad vitlöksklyfta
0,5 tsk malen ingefära
1 tsk sambal oelek
1 tsk malen koriander
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk rivet citronskal
4 tsk citronsaft
1,5 dl jordnötter
40 ml jordnötsolja

1. Skala räkorna och ta ur tarmen. Ta inte bort stjärtspetsen.
2. Lägg räkorna i en bunke och blanda med salladslök, vitlök, ingefära, sambal oelek, koriander, gurkmeja, citronskal, citronsaft och jordnötter. Täck bunken och låt stå i kylskåp i en timme.
3. Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg i räkblandningen och stek under omrörning på stark värme i ca tre minuter, eller tills räkorna är färdiga. Serveras med ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Filodegspaj med getost, tomat och karamelliserad lök

Igår gjorde jag en god vegetarisk paj. Pajskalet består av filodeg och blir frasigt och gott ihop med getosten och löken. Karamelliserad lök...