Skånsk kalops
6 port
På spisen: 1½ - 2 timmar
1,5 kg kött av t ex högrev eller märgpipa, helst med ben
3 gula lökar
3 morötter
smör eller margarin till stekning
salt & peppar
4 msk mjöl
15 kryddpepparkorn
4 lagerblad
4 msk koncentrerad oxfond
vatten
soja
Tillbehör:
kokt potatis
inlagda rödbetor
1. Skär loss köttet från benen och spara dem. Tärna köttet grovt.
2. Skrapa och skär morötterna i bitar, skala och klyfta löken. Bryn lök och morötter i en stekgryta några minuter tills de fått en aning färg. Ta upp och ställ åt sidan.
3. Bryn kött och ben i omgångar så att det inte blir trängsel i grytan.
4. När allt fått vacker färg, salta, peppra och pudra över mjölet. Tillsätt kryddor, fond och vatten så att det täcker kött och ben, lägg på locket och sjud i 20-30 minuter.
5. Lägg i grönsakerna och sjud sakta 1½ timme. Späd med mer vatten om det behövs. Lite soja på slutet ger mustigare färg.
6. Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar