söndag 20 september 2009

Kalops

Nu när hösten är här så kommer den tid då grytor står högt på listan. Det är en underbar gryttid vi har framför oss. Så idag blev det en riktig svensk husmanskost. En riktigt god kalops och jag gjorde den skånska varianten som är smakrikare. Den fick stå och puttra på spisen i ca 2 timmar. Den blev perfekt och så god. Undrar vad nästa gryta blir...


Skånsk kalops
6 port
På spisen: 1½ - 2 timmar

1,5 kg kött av t ex högrev eller märgpipa, helst med ben
3 gula lökar
3 morötter
smör eller margarin till stekning
salt & peppar
4 msk mjöl
15 kryddpepparkorn
4 lagerblad
4 msk koncentrerad oxfond
vatten
soja

Tillbehör:
kokt potatis
inlagda rödbetor

1. Skär loss köttet från benen och spara dem. Tärna köttet grovt.
2. Skrapa och skär morötterna i bitar, skala och klyfta löken. Bryn lök och morötter i en stekgryta några minuter tills de fått en aning färg. Ta upp och ställ åt sidan.
3. Bryn kött och ben i omgångar så att det inte blir trängsel i grytan.
4. När allt fått vacker färg, salta, peppra och pudra över mjölet. Tillsätt kryddor, fond och vatten så att det täcker kött och ben, lägg på locket och sjud i 20-30 minuter.
5. Lägg i grönsakerna och sjud sakta 1½ timme. Späd med mer vatten om det behövs. Lite soja på slutet ger mustigare färg.
6. Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...