lördag 7 mars 2009

Leilas kärleksmums

Idag blev det baka av. Imorgon är det internationella kvinnodagen och jag ska ha öppet hus för mina smycken (http://www.karmadesign.se/) . Tyckte det var en bra dag att slå ihop dem.
Så det blev kärleksmums från Leilas kokbok " A piece of cake". Det här är andra gången jag gör dem. Första gången hade jag choklad med hallonsmak och denna gång tog jag choklad med apelsin. Kul att testa lite olika. Väldigt goda är de iallafall :)

Kärleksmums

1 långpanna

5 ekologiska ägg
4 dl strösocker
4½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
5 msk kakao av god kvalitet
2 dl vatten
300 g smör
200 g knäckchoklad (alt. mörk kvalitetschoklad 70%)
(här har jag tagit med hallon och apelsin)

Chokladglasyr
2 dl vispgrädde
2 msk espressokaffe
200 g mörk kvalitetschoklad 70%

2 dl kokos

1. Sätt ugnen på 225 grader (200 grader i varmluftsugn)
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
3. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i äggsmeten.
4. Tillsätt vatten och smält smör.
5. Klä en 40 x 35 cm långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten.
6. Strö över grovt hackad choklad.
7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 10 - 15 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig. Låt svalna.

Glasyren:
1. Koka upp vispgrädde, häll i espressokaffe och låt svalna något.
2. Smält ner finhackad choklad och glasera kakan.
3. Strö över kokos och låt glasyren stelna.

4. Skär kakan i rutor.









2 kommentarer:

  1. Menar du verkligen, "vispa upp" grädden till glasyren. Ska det inte vara "koka upp"? Hur som helst ser den fantastiskt god ut, så innan jag provar att göra den behöver jag ett svar :)
    /Ulrika

    SvaraRadera
  2. Jag skrev av receptet från Leilas kokbok och ärligt talat har jag inte ens reflekterat över att det stod "vispa upp" men jag kokade bara upp grädden och tillsatte resten. Förstår nu att det är förvirrande så jag tar och ändrar i receptet. Tack för att du fråga :)

    SvaraRadera

Blåbärspaj med knäcktäcke

Igår gjorde jag en blåbärspaj. Jag brukar göra smulpaj men nu gjorde jag med ett knäckigt täcke. Så gott! Segt och gott med den söta kolan m...