söndag 15 mars 2009

3-rätters middag

Igår var min morbror med familj på middag. Det blev en 3-rätters middag med efterrätt intagen under finalen av melodifestivalen.
Hade idétorka på förrätt och det var först när jag var och handla igår som jag bestämde mig.
Till förrätt blev det prosciutto med färskost och honungsmelon.


Varmrätt: Potatis och getostpaj med fläskfilé i örtagårdssås och med en sallad på plocksallad, cashewnötter och granatäpple med lite olivolja och vitvinsvinäger.

Efterrätt blev en kubansk chokladmousse.


Potatis & Getostpaj

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 krm salt
150 g kallt smör

Fyllning:
500 g kokt potatis
2 ägg
2 dl creme fraiche
1½ dl grädde
½ dl gräslök
2 krm salt
1 krm svartpeppar
300 g grovriven getost

Sätt ugnen på 175 grader. Klä pajformen med degen.
Riv potatis och getost och blanda sen i resten av ingredienserna.
Häll i fyllningen i pajformen och sätt in i ugnen i 50 min.


Fläskfilé i örtagårdssås
4 port

1 fläskfilé
salt
peppar
smör

Sås:
1 dl köttbuljong
2 dl creme fraiche
2 msk balsamvinäger
1 msk honung
1 tsk soja
1 krm svartpeppar
1 dl hackad färsk basilika eller timjan

Stek köttet i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Tag upp köttet och häll buljongen i en traktörpanna. Tillsätt creme fraiche, balsamvinäger, honung, soja, peppar och hälften av örterna. Lägg i köttet och låt såsen få dra i några minuter. Strö över resten av örterna och servera.


Kubansk chokladmousse
8 port, (Recept: Leila Lindholm)

200 g mörk choklad (70%)
2 st äggulor
2 msk mörkt muscovadoråsocker
1 msk espresso
2 msk mörk rom
3 st passionsfrukter
3 dl vispgrädde

1. Smält hackad choklad i ett vattenbad eller i mikrovågsugn.
2. Vispa äggulor och socker krämigt.
3. Blanda ner espresso, rom och urskrapade passionsfrukter.
4. Blanda ner den smälta chokladen i äggsmeten.
5. Vispa grädden till en mycket lättvispad och rinnig konsistens. Vänd ner den i chokladsmeten.
6. Fyll moussen i små koppar eller glas.

1 kommentar:

  1. Hej och tack för en riktigt trevlig kväll, med supergod mat... och enligt dig vann ju rätt låt!
    Kram Ulrika

    SvaraRadera

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...