Kycklinggryta med frukt och mandel
4 port
ca 1½ kg kycklingdelar (jag tar kycklingfiléer och skär i mindre bitar)
pressad saft av 1 citron
salt och nymalen peppar
2 tsk malen spiskummin
2 krm kanel
1 kuvert saffran (½ g)
10 urkärnade katrinplommon
6 torkade aprikoser
2 gula lökar
3/4 dl ljusa sultanrussin
2 dl vatten
3 msk smält smör
1½ dl skållad skalad mandel
Couscous eller ris
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kycklingdelarna i en ugnssäker form. Droppa över citronsaft, salta ochpeppra.
Strö spiskummin och kanel över kycklingen. Lös upp saffranet i lite hett vatten och droppa över kycklingen.
Blötlägg katrinplommon och aprikoser i hett vatten i cirka 10 minuter. Låt dem rinna av och dela dem mitt itu. Skala löken och skär i klyftor. Lägg lök, torkad frukt och russin runt kycklingen.
Täck formen med aluminiumfolie och stek kycklingen i cirka 35 minuter, ös några gånger under stektiden.
Höj ugnsvärmen till 225 grader. Ta bort folien och stek till kycklingen har en gyllenbrun färg och är genomstekt, cirka 10 minuter. Kycklingsaften ska vara ofärgad när kycklingen är färdig.
Rosta mandeln i en torr och het stekpanna och strö över kycklingen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar