onsdag 24 februari 2021

Röd thaicurry med räkor

Dagarna och tiden går så snabbt. Redan slutet på februari och snön är nästan helt borta och äntligen börjar våren närma sig. Det ska bli soligt och varmt kommande vecka och det är så välkommet. 
I helgen som var så gjorde jag denna goda curry som kommer från Jennie Walldén och finns i hennes senaste receptbok. Så gott så! Receptet hittar ni nedan.


Röd thaicurry med heta räkor
4 port


3 klyftor vitlök
neutral matolja, till stekning
500 g jätteräkor, skalade (viltfångade, vanliga räkor funkar också)
0,5 lime
jasminris (till servering)

Curry
5 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
5 cm färsk ingefära
neutral matolja, till stekning
2 msk röd currypasta
2 citrongräs
1 kruka färsk koriander
I burk kokosmjök (á 400 ml)
1 dl vatten 
2 msk fisksås
0,5 msk strösocker
3 limeblad (eller zest från 1 lime)
0,5-1 lime
150 g pak choi

1. Börja med själva curryn. Finhacka lök, riv vitlök och ingefära och stek allt i het olja i en wok i 1 minut. Tillsätt currypastan och låt fräsa i 30 sekunder till. Banka citrongräs för att frigöra smak och hacka korianderstjälkar, spara bladen till servering. Häll i kokosmjölk, vatten, citrongräs, fisksås, socker, kaffirlimeblad och korianderstjälkar i curryn. Låt koka i 10 minuter.

2. Plocka upp citrongräset ur curryn och smaka eventuellt av med mer fisksås, socker och limesaft.
Dela pak choi i munsstora bitar och lägg i. Låt curryn stå på låg medelvärme medan du förbereder räkorna. 

3. Skiva vitlöken. Hetta upp en stekpanna till rykande het. Häll i olja, vitlök och chiliflakes. Låt fräsa i 10 sekunder och tillsätt sedan räkorna i pannan. Låt fräsa till räkorna är tillagade, det tar några få minuter. Pressa över limesaft och ta av stekpannan från värmen.

4. Toppa curryn med de hetsyrliga räkorna samt korianderblad och servera med ångande varmt ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...