tisdag 29 maj 2012

Lakrits- och citronkladdkaka

I söndags bakade jag en kladdkaka för att bjuda på jobbet. Många av mina kollegor gillar lakrits och jag får mycket hintar om att göra nåt med det. Jag har tidigare gjort kladdkaka med lakrits och hallon och det var en jättegod kombination. Denna gång testar jag citron istället.
Använde mig av godiset Kick (f.d. käck) och sen smaksatt choklad med citronsmak. Svårare än så är det inte. Blev en mycket lyckad blandning. Tog ut kakan ett par minuter tidigare än angett och den blev riktigt kladdig som jag vill ha den. Tyvärr tog jag inte kort på kakan men den ser ut som en kladdkaka gör :) Så gillar ni lakrits så testa denna!

Kladdkaka med lakrits- och citron.


200 g mörk choklad med citronsmak
200 g smör
4 ägg
2 dl socker
2½ dl vetemjöl
1 krm salt
6-8 st kick eller annan liknande lakritskola


Smörj en rund bakform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
Smält smöret i en bunke i mikron eller i en kastrull på spisen.
Bryt chokladen i mindre bitar och smält försiktigt med smöret.
Blanda till en jämn smet och låt svalna lite.
Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner chokladsmeten.
Blanda mjöl och salt, rör ner i smeten och blanda till en jämn smet.
Hacka lakritskolorna ganska fint och rör ner dem i smeten.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 15 minuter.
Låt svalna helt, kakan kan gärna stå i kylen under natten.
(Grädda kakan lite längre om du vill äta den samma dag, annars kommer den vara väldigt
kladdig.)

4 kommentarer:

 1. Den låter spännande :-). Men jag glömde fråga hur bra citronsmaken kom fram när du berättade om den senast. Var skillnaden stor mot lakritskladdkakan?

  SvaraRadera
 2. Eftersom jag tog choklad med citronsmak så blev det en bra brytning. Du känner en svag smak av citron men inget som tar över.
  Eftersom jag bara har gjort en lakritskladdkaka tidigare och då med hallonsmak så är det svårt att jämföra. Men denna gång tog jag 8 st lakritskolor istället för 6 st sist så mer lakrits denna gång och det blev mycket bra.

  SvaraRadera
 3. Kan det verkligen stämma att kakan bara ska stå i ugnen 15 min? Jag lät min stå 25 min och när jag skar en bit var den rinnande i mitten. 35-40 min skulle jag rekommendera om man vill ha en lagom kladdig och seg kaka.

  /Sara

  SvaraRadera
 4. Hej Sara. Ja, 15 min stämmer. Det har jag använt både på denna kaka och den med lakrits och hallon och de har blivit perfekta. Men sen är det olika från ugn till ugn. Men man får testa med en provsticka så märker man.

  SvaraRadera

Blondies med körsbär och choklad

Nu är det högsäsong för körsbär. Jag älskar körsbär i alla dess former! Så jag blev så glad när mina föräldrar gav mig en stor burk med fär...