Lämna gärna ett meddelande om ni gör grytan och vad ni tyckte.
Brasiliansk fiskgryta, 4 port.
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
1 st röd chilifrukt
3 msk olivolja
1 burk krossade tomater (400 g)
0,5 dl saft av lime
3 dl vatten
1,5 msk fiskfond
4 st tomater, färska, tärnade
1 burk kokosmjölk
1 tsk sambal oelek
600 g vit fiskfilé (gös, torsk eller annan fast vit fisk)
salt, peppar
5 st salladslökar
0,5 dl koriander
2 dl mandel, flagad
1. Skiva löken och vitlöken och kärna ur och finhacka chilin. Fräs lök, vitlök och chili i en gryta med olivolja några minuter tills löken mjuknat och blivit genomskinlig. Tillsätt krossade tomater, limesaft, vatten och fiskfond. Låt sjuda i 10 minuter.
2. Tärna tomaterna och lägg i dem tillsammans med kokosmjölken. Låt grytan koka upp och lägg i sambal oelek.
3. Skär fisken i lagom stora grytbitar. Sänk värmen, lägg i fisken och sjud i 6-7 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Finstrimla salladslöken och hacka koriandern och lägg i salladslök och koriander några minuter före servering.
5. Rosta mandeln i en torr stekpanna. Toppa grytan med rostad flagad mandel och gärna lite mer hackad koriander.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar