1 kaka
Kexbotten
300 g digestivekex
150 g smör
Cheesecakesmet
600 g philadelpiaost
2½ dl kesella 10%
1 dl strösocker
1 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
3 ekologiska ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit kvalitetschoklad
1½ dl färska blåbär (eller frysta)
1. Sätt ugnen på 175 grader (varmluftsugn), 200 grader i vanlig ugn.
2. Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör.
3. Tryck ut kexblandningen till en botten i en teflonform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
4. Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i ca 10 minuter och låt svalna.
5. Vispa philadelpiaost och kesella krämigt i en skål.
6. Blanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker.
7. Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädde.
8. Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner chokladen i smeten.
9. Häll smeten över kexbottnen och strö över blåbär.
10. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.
Täck den med aluminiumfolie när den blivit gyllenbrun, så att den inte blir för mörk.
11. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i ca 30 minuter.
Kakan var jättegod men mäktig! Men det hindrade inte Stefan från att fortsätta äta.
SvaraRaderaKram