måndag 30 mars 2009
Lax i ugn
lördag 28 mars 2009
Myslördag med tacos
Sen vill jag självklart helst ha guacemole till. När middagen var uppäten så var det bara att släcka ner lamporna för "Earth hour". Häftigt att se att så många släckte ned.
fredag 27 mars 2009
Middag på Italiano
Igår torsdag hade jag bokat bord för mig och en vän på restaurang Italiano på Nybrogatan/Riddargatan. Ett populärt ställe och det var flera som fick vända i dörren när det inte fanns några lediga bord. Ett litet mysigt italienskt ställe med bra service och supergod mat. Tyvärr var ljudnivån lite för hög. Det var svårt att höra vad den andra sa men emellanåt sänktes volymen när det tidvis var mindre gäster. Jag gillar mysfaktorn där, det är lite tegelstensväggar, mycket värmeljus och röd/vitrutiga dukar. Man hör ju själv hur italienskt det låter :)
Jag ursäktar kvaliteten på fotona men det var mörkt och ett värmeljus på bordet.
Till förrätt blev det bruschetta med tomater, olja, vitlök, lök, chili och persilja.
Varmrätt en fettuccine med bland annat scampi, räkor, vongole, blåmusslor, coctailtomater, vitt vin och avokado. Otroligt gott och varmt rekommenderat!

Jag ursäktar kvaliteten på fotona men det var mörkt och ett värmeljus på bordet.
Till förrätt blev det bruschetta med tomater, olja, vitlök, lök, chili och persilja.
Varmrätt en fettuccine med bland annat scampi, räkor, vongole, blåmusslor, coctailtomater, vitt vin och avokado. Otroligt gott och varmt rekommenderat!
tisdag 24 mars 2009
Fruktig lövbiff
Till lövbiffen gjorde jag klyftpotatis och med grönsaker till.
Lövbiff med bananfyllning
Ca 15 min, 2 port
0,5 krm citronpeppar
0,25 g saffran (jag tog curry istället)
½ röd paprika
1 banan
smör
svartpeppar, malen
salt
2 skivor lövbiff
Börja med fyllningen. Skala och mosa bananen. Kärna ur och finhacka paprikan. Blanda banan, paprika, saffran (curry), citronpeppar och salt.
Salta och peppra köttskivorna och fördela fyllningen på dem.
Vik ihop köttskivorna och fäst med tandpetare. Stek biffarna i lite smör i en stekpanna
1½- 2 minuter på varje sida.
Servera till bakade potatishalvor och grönsallad
söndag 22 mars 2009
Enkel söndagsmiddag
Idag blev det en maträtt som jag tror görs i nästan varje hem i Sverige. En rätt som man har vuxit upp med sen barn och nåt man fortfarande gör. Vad kan det då vara?
Jo, spaghetti och köttfärssås :) Alla har sina varianter på den. Kan göras på så många olika sätt. Nåt som finns i min köttfärssås och som jag har tagit med mig från mammas recept är en etiopisk peppar som är väldigt starkt. Det var ett tag jag inte hade kryddan men då smaka inte köttfärssåsen som den skulle. Och självklart är ju parmesan pricken över i:et!
Jo, spaghetti och köttfärssås :) Alla har sina varianter på den. Kan göras på så många olika sätt. Nåt som finns i min köttfärssås och som jag har tagit med mig från mammas recept är en etiopisk peppar som är väldigt starkt. Det var ett tag jag inte hade kryddan men då smaka inte köttfärssåsen som den skulle. Och självklart är ju parmesan pricken över i:et!
fredag 20 mars 2009
Lagom, vad är det?
Fredagsmys
Absolut något jag kommer göra igen. Denna kyckling tror jag även passar jättebra på en buffé.
Asiatisk barbecuekyckling
10 port
1,2 kg bröstfiléer av majskyckling
3 msk grillkrydda
5 st vitlöksklyftor
1 st röd chilifrukt
3 msk olivolja
2,5 st lime
5 st vitlöksklyftor
1 st röd chilifrukt
3 msk olivolja
2,5 st lime
1 dl vatten
1 kruka koriander
1. Sätt ugnen på 175 grader (200 grader om du inte har varmluftsugn). Skär filéerna i 3 delar på längden (jag skar i tunna bitar för snabbare tillagning). Krydda med grillkrydda runt om.
1. Sätt ugnen på 175 grader (200 grader om du inte har varmluftsugn). Skär filéerna i 3 delar på längden (jag skar i tunna bitar för snabbare tillagning). Krydda med grillkrydda runt om.
2. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilifrukten. Fräs vitlök och chilifrukt i oljan i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen, tillsätt lime och vatten.
3. Stek kycklingen, eller grilla i grillpanna, så att den får stekyta. Lägg över den i en ugnssäker form och häll över vitlöks- och chilioljan.
4. Tillaga kycklingen i ugnen tills den är genomstekt, 8-12 minuter beroende på storlek. Strö över koriander precis före servering.
onsdag 18 mars 2009
Våfflor
måndag 16 mars 2009
Snabbmat
söndag 15 mars 2009
3-rätters middag
Igår var min morbror med familj på middag. Det blev en 3-rätters middag med efterrätt intagen under finalen av melodifestivalen.
Hade idétorka på förrätt och det var först när jag var och handla igår som jag bestämde mig.
Till förrätt blev det prosciutto med färskost och honungsmelon.

Varmrätt: Potatis och getostpaj med fläskfilé i örtagårdssås och med en sallad på plocksallad, cashewnötter och granatäpple med lite olivolja och vitvinsvinäger.
Efterrätt blev en kubansk chokladmousse.


Hade idétorka på förrätt och det var först när jag var och handla igår som jag bestämde mig.
Till förrätt blev det prosciutto med färskost och honungsmelon.
Varmrätt: Potatis och getostpaj med fläskfilé i örtagårdssås och med en sallad på plocksallad, cashewnötter och granatäpple med lite olivolja och vitvinsvinäger.
Potatis & Getostpaj
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 krm salt
150 g kallt smör
Fyllning:
500 g kokt potatis
2 ägg
2 dl creme fraiche
1½ dl grädde
½ dl gräslök
2 krm salt
1 krm svartpeppar
300 g grovriven getost
Sätt ugnen på 175 grader. Klä pajformen med degen.
Riv potatis och getost och blanda sen i resten av ingredienserna.
Häll i fyllningen i pajformen och sätt in i ugnen i 50 min.
Fläskfilé i örtagårdssås
4 port
1 fläskfilé
salt
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 krm salt
150 g kallt smör
Fyllning:
500 g kokt potatis
2 ägg
2 dl creme fraiche
1½ dl grädde
½ dl gräslök
2 krm salt
1 krm svartpeppar
300 g grovriven getost
Sätt ugnen på 175 grader. Klä pajformen med degen.
Riv potatis och getost och blanda sen i resten av ingredienserna.
Häll i fyllningen i pajformen och sätt in i ugnen i 50 min.
Fläskfilé i örtagårdssås
4 port
1 fläskfilé
salt
peppar
smör
Sås:
1 dl köttbuljong
2 dl creme fraiche
2 msk balsamvinäger
1 msk honung
1 tsk soja
1 krm svartpeppar
1 dl hackad färsk basilika eller timjan
Stek köttet i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Tag upp köttet och häll buljongen i en traktörpanna. Tillsätt creme fraiche, balsamvinäger, honung, soja, peppar och hälften av örterna. Lägg i köttet och låt såsen få dra i några minuter. Strö över resten av örterna och servera.
Kubansk chokladmousse
8 port, (Recept: Leila Lindholm)
200 g mörk choklad (70%)
2 st äggulor
2 msk mörkt muscovadoråsocker
1 msk espresso
2 msk mörk rom
3 st passionsfrukter
3 dl vispgrädde
1. Smält hackad choklad i ett vattenbad eller i mikrovågsugn.
2. Vispa äggulor och socker krämigt.
3. Blanda ner espresso, rom och urskrapade passionsfrukter.
4. Blanda ner den smälta chokladen i äggsmeten.
5. Vispa grädden till en mycket lättvispad och rinnig konsistens. Vänd ner den i chokladsmeten.
Sås:
1 dl köttbuljong
2 dl creme fraiche
2 msk balsamvinäger
1 msk honung
1 tsk soja
1 krm svartpeppar
1 dl hackad färsk basilika eller timjan
Stek köttet i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Tag upp köttet och häll buljongen i en traktörpanna. Tillsätt creme fraiche, balsamvinäger, honung, soja, peppar och hälften av örterna. Lägg i köttet och låt såsen få dra i några minuter. Strö över resten av örterna och servera.
Kubansk chokladmousse
8 port, (Recept: Leila Lindholm)
200 g mörk choklad (70%)
2 st äggulor
2 msk mörkt muscovadoråsocker
1 msk espresso
2 msk mörk rom
3 st passionsfrukter
3 dl vispgrädde
1. Smält hackad choklad i ett vattenbad eller i mikrovågsugn.
2. Vispa äggulor och socker krämigt.
3. Blanda ner espresso, rom och urskrapade passionsfrukter.
4. Blanda ner den smälta chokladen i äggsmeten.
5. Vispa grädden till en mycket lättvispad och rinnig konsistens. Vänd ner den i chokladsmeten.
6. Fyll moussen i små koppar eller glas.
lördag 14 mars 2009
Pasta med kyckling och kokos
Linguine och kycklingsås med kokosmjölk
4 port
400 g Linguine
3 st kycklingfiléer
2 msk rapsolja
1 st rödlök
2 st vitlöksklyftor
1,5 tsk färskriven ingefära
1 st röd paprika
300 g gröna bönor, färska eller frysta
1 burk kokosmjölk (400g )
1 st lime
salt och peppar
1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
2. Strimla kycklingfiléerna.
3. Skala och skiva lökarna. Skär paprikan i bitar och dela bönorna.
4. Stek kycklingen tillsammans med löken i lite olja i en het panna eller stekgryta.
5. Tillsätt paprika, bönor och ingefära som får fräsa med mot slutet. Blanda i kokosmjölk
och låt det koka upp.
6. Smaksätt med lite pressad lime, salt och peppar.
Blanda såsen med den nykokta pastan. Servera med limeklyftor.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)
Mongoliska nudlar med färs
Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...

-
Igår fick jag ett riktigt sug på att baka. Det händer lite då och då :) Så jag slog till på dessa daimrutor som jag hitta hos My kitchen st...
-
Nu till en klassisk svensk middagsfavorit i många familjer :) Jag tror alla familjer har sin egna variant på den. Spaghetti och köttfärssås!...