tisdag 17 november 2020

Chokladtårta

Tårta. En chokladtårta med chokladbottnar och en härlig fyllig chokladfrosting. 
Kan det bli bättre? Nej, jag tror inte det. För choklad är choklad.
Så nu backar jag tillbaka till min födelsedag i somras då jag bakade denna fantastiska chokladtårta och bjöd mina kollegor på. Dekorerade med färska bär och chokladknappar. Behövdes inte mer. 
En liten gullig tårta blev det men rätt mäktig och räcker ändå längre än man tror.
Ett recept jag har hittat från Brinken bakar.






Chokladtårta
8-10 bitar

Chokladbottnar:
0,5 dl grädde
0,7 dl mjölk
1 msk vitvinsvinäger
230 g socker (2,5 dl)
120 g vetemjöl (2 dl)
40 g kakao (1 dl)
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljpulver
1 ägg
1,2 dl starkt kaffe
0,5 dl olja (raps eller solros exempelvis)

Chokladfrosting:
250 g rumsvarmt smör
150 g cream cheese
180 g florsocker (3 dl)
40 g kakao (1 dl)
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt

Chokladbottnar
1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 g vanlig) och smörj tre formar som är 16 cm i diameter, lägg bakplåtspapper i botten eller använd såna med löstagbar botten. (Det går bra att göra den här tårtan i en form som är drygt 20 cm i diameter, och sen dela botten på 2 eller 3 delar, men då får du en plattare tårta).
2. Blanda mjölk, grädde och vitvinsvinäger i en liten skål och ställ åt sidan i 10 minuter eller medan du rör ihop resten av smeten.
3. Blanda mjöl, socker, siktad kakao, bikarbonat, bakpulver, salt och vaniljpulver i en bunke.
4. Tillsätt ägg, kaffe, olja och "buttermilk".
5. Rör om tills du har en jämn smet, den är ganska lös. Du kan vispa med elvisp ett par minuter om du vill, annars funkar det också att bara röra ihop.
6. Häll i formarna och baka i 15-20 minuter, känn med en sticka, när bottnarna är klara ska stickan inte ha någon lös smet på sig, men gärna lite fuktiga smulor. Var försiktig för att överbaka, då blir bottnarna lätt torra!
7. Ta ut dem och låt dem svalna helt.

Chokladfrosting:
1. Vispa smöret lätt och fluffigt, i minst 3-4 minuter.
2. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i någon minut till.
3. Bred sedan direkt ut frostingen emellan och runt om tårtan.



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...