lördag 28 november 2009

Gulasch


Nu går vi snart in i december. Vad passar då inte bättre än en varm och god gulasch? Har hållt på att fixa och dona här hemma inför advent och då ha en gryta som puttrar på spisen är perfekt. Jag köpte en bit högrev i hötorgshallen i stan. Kändes lite bättre att köpa från köttdisken direkt. Gulasch är grymt gott! Och denna blev jättebra. Toppad med lite gräddfil. Mmmm....

Gulasch
4 port

500 g benfritt nötkött, t ex högrev eller rostbiff
3 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
olja
1 msk hel krossad kummin
1 msk tomatpuré
salt & peppar
2 paprikor i olika färger
2 selleristjälkar
4 stora potatisar ellerl 8 små
3 msk paprikapulver
4 dl buljong på oxtärning
1 burk krossade tomater
ev lite cayennepeppar

Tillbehör:
Gräddfil

1. Tärna köttet, hacka lök, vitlök och chilifrukten. Avlägsna kärnorna om du inte vill ha det superstarkt. Tvätta dig noga om händerna om du varit i kontakt med pepparfrukten och ta dig inte i ansiktet innan dess.
2. Värm oljan i en gryta och bryn allt tillsammans.
3. Krydda med stötta kumminkärnor, tomatpuré, salt & peppar.
4. Fräs i ca 5 minuter under omrörning. Tillsätt lite vatten.
5. Låt sjuda under lock på svag värme i ungefär 1 timme. Skär under tiden paprikorna i mindre bitar, strimla sellerin, skala och tärna potatisen.
Blanda ner alltsammans tillsammans med paprikapulvret i grytan när timmen har gått. Häll över buljong och tomatkross. Låt sjuda i ytterligare 20 minuter.
6. Smaka av och tillsätt mer styrka, t ex lite cayennepeppar, om den inte känns tillräckligt stark. En gulasch ska vara en riktigt het historia. Servera med gräddfil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...