onsdag 28 september 2016

Feta- och lammfärsbiffar i tomatsås

Färsbiffar är riktigt gott och det finns många olika spännande variationer. Detta är lammfärsbiffar med fetaost. Vill man inte ha lammfärs så kan man såklart byta ut till nötfärs.
Tomatsåsen var väldigt god och enkel att göra.
Jag hade bönpasta till istället för vanlig pasta. Kändes lite nyttigare men ingen smakskillnad tycker jag.

                                  

Feta- och lammfärsbiffar i tomatsås
4 port

Tomatsås:
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
½ msk honung
1 msk rödvinsvinäger
1 burk hela tomater (á 400 g)
1 köttbuljongtärning
1 dl vatten

Lammfärsbiffar:
150 g fetaost
ca 500 g lammfärs
½ dl vatten
1 ägg
1 tsk rosmarin
1 tsk sambal oelek
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk olja

1. Tomatsås: Skala och hacka vitlök. Stek den i olivolja i en panna. Ringla över honung och vinäger. Rör ner tomater, buljongtärning och vatten. Låt småkoka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
2. Lammfärsbiffar: Smula fetaosten. Blanda lammfärsen med vatten, hälften av fetaosten, ägg, rosmarin, sambal oelek, salt och peppar. Forma färsen till åtta pannbiffar.
3. Bryn pannbiffarna på båda sidorna i oljan i en stekpanna och häll på tomatsåsen. Sjud under lock ca 8 minuter.
Servera biffarna med pasta.

söndag 25 september 2016

Chocolate chip cookie brownie

Idag blev det lite bakning. Det var ett tag sen så fick lite abstinens :)
Så det blev en kombo av chocolate chip cookies och brownies. Perfekt att slippa välja.
Det var enkelt och blev riktigt mumsigt. Det är Roy Fares recept som jag hitta på nätet. Riktigt chokladigt och gott!
                                   

Chocolate chip cookie brownie

Cookie dough:
75 g g smör, rumstempererat
½ dl socker
½ dl farinsocker
1 ägg
½ tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl
70 g (ca 1 dl hackad) mörk choklad

Brownie:
100 g mörk choklad
60 g smör
1 ägg
1½ dl socker
½ dl vetemjöl
3½ msk kakao
½ tsk salt

1. Vispa smör, farinsocker och strösocker fluffigt i en bunke. Tillsätt ägget och blanda väl.
2. Blanda i resten av ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Låt stå i kylen medan du gör browniesmeten.
3. Brownie: Sätt ugnen på 180 grader, varmluftsfunktion.
4. Smöra en fyrkantig bakform, cirka 20*20 cm, och täck bottnen med bakplåtspapper.
5. Hacka chokladen och smält den under omrörning tillsammans med smöret i en kastrull på medelvärme.
6. Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl.
7. Fördela smeten jämt i formen.
8. Dela cookiedegen i bitar, platta till dem lite och lägg ut dem på smeten i formen.
9. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Låt svalna och skär sedan kakan i bitar.

tisdag 20 september 2016

Kryddstekt kyckling med asiatisk sensommarsallad och ingefärshummus

Den sista rätten i Linas Matkasse var denna kryddstekta kyckling med asiatiska sensommarsalladen och med en god ingefärshummus.
Det står att det är en tuff rätt men jag tyckte inte alls det. Man gjorde klart hummusen och när kycklingen stod i ugnen så gjorde man salladen och sen var det klart.
Jag tyckte det här var riktigt gott och fräscht. Absolut en rätt jag kommer göra igen eller göra delar av. Så totalt under veckan med Linas Matkasse så var favoriten Naanbrödspizza, denna rätt kom god tvåa och laxen som nummer tre.
                 

Kryddstekt kyckling med asiatisk sensommarsallad och ingefärshummus
2 port

1 förpackning kikärtor (115g)
1 bit ingefära (1½ msk)
2 vitlöksklyfta (pressad)
2 tsk japansk soja
1½ msk olja
3 msk vatten
1 msk vetemjöl
1 msk majsstärkelse
1½ msk malen ingefära
2 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
1 tsk salt
1½ tsk chili flakes
3 delade kycklingklubbor (ben och lår)
olja
½ lime
1½ msk socker
2½ msk japansk soja
1½ msk vitvinsvinäger
½ blomkål
½ gul lök
3 morötter
½ kålrabbi
½ ask coctailtomater
½ kruka koriander
½ kruka mynta
½ ask krasse

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Ingefärshummus: häll av och skölj kikärtorna. Finriv ingefära. Lägg allt i en mixerbunke tillsammans med en pressad vitlöksklyfta, soja, olja och vatten. Mixa till en slät hummus med stavmixer.
3. Kryddmjöl: blanda vetemjöl, majsstärkelse, malen ingefära, paprikapulver, spiskummin, salt och 1 tsk chili flakes i en skål.
4. Vänd kycklingklubbor i kryddmjölet. Blanda ordentligt. Stek kycklingen runt om i en stekpanna med olja 4-5 min. Lägg över i en ugnsform och laga klart mitt i ugnen 13-15 min, eller tills kycklingen är genomstekt.
5. Dressing: blanda pressad saft från lime, vitlöksklyfta, socker, soja, vitvinsvinäger och ½ tsk chili flakes i en rymlig salladsskål.
6. Skiva blomkål och lök i tunna skivor. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek blomkål och lök hastigt, ca 1 min. Krydda med 1 krm salt. Lägg över i salladsskålen.
7. Grovriv morötter. Skala och strimla kålrabbi. Halvera coctailtomaterna. Grovhacka koriander och mynta. Blanda ner allt i salladsskålen.
8. Klipp krasse och strö över salladen. Servera kryddstekt kyckling med ingefärshummus och asiatisk sallad.

lördag 17 september 2016

Indisk kokoscurry med nötfärs

Då var det dags för tredje rätten i Linas Matkasse. Det var en indisk kokoscurry med nötfärs, mynta och blomkål. Väldigt snabb att göra och goda kryddor i. Men rätten såg inte ut som på bilden i recepthäftet utan mer blek. En helt ok vardagsrätt men inget jag känner att jag kommer att göra igen.
Men bara för att jag känner så, betyder inte att andra känner så. Alltid kul att testa nytt.
Nu är det bara en rätt kvar att skriva om och det är den näst bästa rätten i kassen :)
                           

Indisk kokoscurry med nötfärs, mynta och blomkål
2 port

Basmatiris
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
½ blomkål
Olja
ca 250 g nötfärs
1 msk spiskummin
½ msk malen ingefära
½ msk malen koriander
½ tsk salt
1 msk tomatpuré
½ msk flytande honung
½ tsk chili flakes
2/3 förp kokosmjölk (165 ml)
1½ dl vatten
½ tärning kycklingbuljong
½ ask coctailtomater
½ kruka mynta

1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
2. Finhacka lök och vitlöksklyfta. Skär blomkålen i mindre bitar.
3. Värm upp lite olja i en stekgryta. Stek nötfärs och alla grönsaker 2-3 min. Krydda med spiskummin, ingefära, koriander och salt.
4. Blanda ner tomatpuré, honung, chili flakes, kokosmjölk, vatten och kycklingbuljong. Låt sjuda 7-9 min.
5. Halvera coctailtomater och grovhacka mynta.
6. Toppa grytan med tomat och mynta och servera med basmatiris.

torsdag 15 september 2016

Naanbrödspizza

En av middagarna i förra veckans Linas Matkasse var en jättegod naanbrödspizza. Man gjorde en enkel salsa och sedan en fyllning på rostad majs, avokado, fetaost och koriander.
Jag struntade i att ta bort fröna från chilin och det blev väldigt stark så det kan vara bra att tänka på. Eller provsmaka chilin så ni vet hur stark den är innan ni mixar ner hela i salsan.
Jag tycker det här var så fantastiskt gott så det vattnas nästan i munnen när jag tänker på det.
Absolut en ny rätt som kommer göras flera gånger och ett bra tips till fredagsmyset. Och den är vegetarisk dessutom så det är ett plus.
Salsan kommer jag göra som tillbehör till andra rätter.
Veckans bästa rätt!
                                

Naanbrödspizza med salsa molcajete och rostad majs- och fetaostsallad
2 port

3 tomater
1 röd chili
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
½ lime
1 burk majs (avrunnen)
1 avokado
½ kruka koriander
100 g fetaost
salt
2 naanbröd

1. Sätt ugnen på grillvärme och maxtemperatur.
2. Salsa molcajete: Klyfta tomater, grovhacka chili och klyfta lök. Lägg på en plåt och rosta i ugnen 10-15 min, eller tills allt fått ordentligt med färg. Lägg i en mixerbunke. Pressa ner vitlöksklyftor och saft från lime. Mixa med stavmixer. Smaka av med salt.
3. Rostad majssallad: stek majsen i en torr stekpanna tills den blivit rostad. Lägg i en skål. Tärna avokado och grovhacka koriander. Blanda allt med rostad majs och smula ner fetaost. Smaka eventuellt av med lite salt.
4. Sänk ugnstemperaturen till 225 grader. Lägg naanbröden på en plåt med bakplåtspapper. Fördela salsa molcajete på bröden och tillaga mitt i ugnen 4-5 min.
5. Toppa pizzorna med rostad majssallad och servera direkt.

tisdag 13 september 2016

Lågtempererad lax med beurre blanc, äpple, krasse och pepparrot

I förra veckan hade jag Linas Matkasse. Ibland händer det att jag tar den och alltid kul med lite nya förslag och tips som man kan ta med sig.
Jag har nu fått klartecken från Linas Matkasse att få dela med mig av veckans recept till er :)
Jag är väldigt nöjd med de rätter som var och jag kommer göra minst en av rätterna flera gånger och sen ta med mig delar av de andra rätterna.
Först ut var en lax med vitvinsås och en kompott på äpple och kålrabbi. Fräscht och gott!
För mig var dock laxen inte klar efter tidsangivelsen på receptet så ökade på värmen och tiden.
                                

Lågtempererad lax med beurre blanc, äpple, krasse och pepparrot
2 port

500 g potatis
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
smör
1 msk vetemjöl
1 flaska vitt matlagninsvin (200 ml)
1 dl vatten
½ tärning kycklingbuljong
ca 300 g laxfilé
salt
1 msk smör
1 grönt äpple
½ kålrabbi
olja
1 citron
1 bit pepparrot
½ ask krasse

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Koka potatis i lättsaltat vatten.
3. Finhacka lök och vitlöksklyftan. Fräs på medelvärme i lite smör i en liten kastrull. Pudra ner vetemjöl. Tillsätt matlagningsvin, vatten och buljongtärning. Låt sjuda på medelvärme 10-15 min.
4. Skär laxfilén i 2 portionsbitar och lägg i en smord ugnsform. Krydda med 2 krm salt och tillaga mitt i ugnen 15-16 min.
5. Dra såskastrullen från värmen och tillsätt 1 msk smör. Mixa med stavmixer och smaka av med salt.
6. Skala och tärna äpple och kålrabbi. Fräs allt i lite olja i en stekpanna. Krydda med pressad saft från ½ citron och 1 krm salt.
7. Finriv pepparrot och klyfta ½ citron.
8. Toppa den ugnsbakade laxen med vitvinssås, äppelfräs och pepparrot. Klipp ½ ask krasse över laxen och servera med kokt potatis och citronklyfta.

måndag 5 september 2016

Potatisflan

I helgen blev det kräftor och jag älskar kräftor, jag åt ett kilo själv utan problem. Hade lätt kunnat ännu mer :) Men det är ju inte så mycket mat och bara äta det så då gjorde jag potatisflan som tillbehör. Jag såg det först hos bloggen Matplatsen men originalet är från Allt om Mat.
Det var enkelt att göra och det var gott till. Kul med lite variation än den vanliga pajen till kräftor. Kanske att jag skulle ha nån mer smakrik ost på eller getost som ger mer smak. Smördeg och potatis smakar inte så mycket. Men man kan ha på vad man själv tycker om.

                                   

                                   

Potatisflan
6 pers

1 rulle kyld smördeg
10 kalla kokta färskpotatisar
½ tsk flingsalt
2 krm nymald svartpeppar
1½ dl riven parmesanost
1 ägg

Topping:
10 pärl- eller körsbärstomater
70 g tunna skivor parmaskinka
oreganokvistar

Tillbehör:
blandad grönsallad
vinägrett

1. Sätt ugnen på 225 grader. Rulla ut smördegen med sitt papper under och lägg det på en plåt. Nagga degen väl.
2. Skiva potatisen och lägg den i rader, lite omlott, på degen. Strö över salt, peppar och parmesan.
Vispa upp ägget. Vik in kanterna på degen och tryck till med en gaffel. Pensla kanterna med ägg.
3. Grädda flanet mitt i ugnen 20-25 minuter tills det börjar få fin färg i kanterna. Låt svalna.
4. Halvera tomaterna. Toppa flanet med tomater, skinka och oregano. Servera med sallad och vinägrett.

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...