söndag 29 mars 2015

Kyckling med getost, tomater och basilika

I helgen blev det en god kycklingrätt här hemma. Jag köpte kycklingfilé, getost och basilika och så hade jag soltorkade tomater hemma så då kan man alltid ordna en god rätt. Så jag fyllde kycklingen med ost, tomater och basilika och till det klyftpotatis och skyn från kycklingen. Riktigt gott! Och enkelt att sno ihop. Getost ger så god smak så man behöver inte så mycket mer. Sen fanns det champagne kvar så det blev middagsdrycken :)
 
                                     

Fylld kyckling med getost, tomater och basilika
2 port

2 kycklingfiléer
50 g getost
3 soltorkade tomater
ca 10 blad basilika
Salt & peppar
potatis

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär ett snitt i kycklingen men inte rakt igenom. Fyll "fickan" med getost, hackade soltorkade tomater och basilikablad. Stek sedan kycklingen i stekpanna så den får färg runtom och krydda med salt och peppar. Lägg sedan kycklingen i en ugnsform och stek klart i ugnen i ca 20 minuter eller tills det är klar saft när man sticker i kycklingen.
Gör klyftpotatis och stek i ugn tillsammans med kycklingen men i olika formar.
Låt sedan kycklingen vila 5-10 min. Skär sedan upp i skivor. Servera med klyftpotatis och steksky.

måndag 23 mars 2015

Lax- och kräftpasta

Jag hoppas ni har haft en skön helg och ätit en massa gott :)
Igår gjorde jag denna lax- och kräftpasta från Jennys Matblogg. En mycket enkel och riktigt god pasta. Skulle kunna tänka mig att utesluta laxen och ha lite mer kräftstjärtar och dill i till nästa gång. Härligt när man kan variera sig. Krämig och smarrig pasta.
                                   

Lax- och kräftpasta
5 port

pasta ( fem stora portioner)

4 portionsbitar lax
1 purjolök
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 msk hummerfond
2 1/2 tsk ( eller msk) röd pesto
2 1/2 dl ångade / kokta gröna ärtor
1 burk ( cirka 170 gram skalade) kräftor
salt & citronpeppar


Börja med att häll upp vatten och koka upp med salt – pastan ska sedan kokas al dente. Hacka purjolöken och fräs den mjuk i olivolja eller smör. Mät upp vatten, grädde & crème fraîche ner i kastrullen.
Tärna laxen till 2 * 2 cm tjocka bitar och vänd ner i  den sjudande såsen, vänd ner fond & pesto. Låt sjuda i 6-8 minuter och smaka sedan av med salta & peppar.
Häll bort vattnet från pastan, och vänd ner den med laxen  och likaså med de gröna ärterna. Vänd till sist ner kräftorna ( de ska inte koka utan bara bli varma) ta bort från plattan och servera.
Gärna med en god citronpeppar.

onsdag 18 mars 2015

Tacopaj

Kanske en tacopaj till fredagsmyset? Tacos och fredagar är ju en vanlig kombination hos det svenska folket. Den här tacopajen har jag gjort många många gånger men nu var det nog 4-5 år sen sist. Så nu var det dags igen. Lika god som jag minns den. Enkel att göra och tacosmakerna sitter där.
Kul med lite variation. Jag älskar fefferoni så det är en av höjdpunkterna med pajen :)
Dock förgräddar jag inte pajdegen som det står i receptet men det går så bra ändå.

                                     

                                     

Tacopaj

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
4 msk vatten

Fyllning:
500 g köttfärs
1 påse taco kryddmix

Grönsaksfyllning:
4 tomater
1 gul lök
4 fefferoni
1 burk crème fraiche
Lite tacosås
Salt och peppar
2 dl riven ost

Blanda mjöl, matfett och vatten till en smidig deg. Tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i 200 grader i 15 minuter.
Bryn köttfärsen i lite matfett och tillsätt tacokryddan. Låt småfräsa ca 5 minuter.
Skär tomater och lök i mindre bitar. Dela fefferoni i små bitar. Blanda tomater, lök, fefferoni, crème fraiche och tacosås i en bunke. Smaka av med salt och peppar.
Fyll pajskalet med köttfärsen. Häll sedan över grönsaksröran. Strö riven ost över. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter eller tills osten smält och fått fin färg. Servera pajen med en grönsallad och ev nachochips.

söndag 15 mars 2015

Indisk potatiscurry

Gillar ni indisk mat? Jag tycker det är riktigt gott men blir inte så ofta jag gör det. Men nu blev det en indisk curry som är vegetarisk. Jag hade lite problem över att hitta bockhornsklöverfrön som jag inte hittade någonstans men till slut hitta jag malen bockhornsklöver så det köpte jag. Men hittar man det inte så går det såklart bra att utesluta det i rätten. Jag tror faktiskt inte jag skulle märka nån skillnad om jag ska vara ärlig.
Men curryn blev riktigt kryddig och god. Den är väldigt mäktig med potatis, ris och linser.
Så gillar ni vegetariskt, indiskt och smakrikt så tycker jag absolut ni ska göra denna. Det var inte sista gången jag gör den.
                                    

Indisk potatiscurry
4 port

125 g gula linser (jag tog röda)
3 msk olja
½ tsk senapsfrö
½ tsk bockhornsklöverfrö
1 tsk riven färsk ingefära
1 tsk pressad vitlök
1 tsk chilipulver
1½ tsk mald koriander
½ tsk mald gurkmeja
4 tomater, skalade och hackade
6 dl vatten
1 tsk salt
750 g mjölig potatis, skuren i 2 cm stora bitar
havssalt och nymald svartpeppar

Till servering
2 msk hackad färsk koriander
½ tsk garam Masala
basmatiris

Skölj linserna väl i flera omgångar vatten. Värm oljan i en stor kastrull på svag värme. Lägg ner senapsfrö och bockhornsklöverfrö. När det börjar knäppa rör du ner ingefära och vitlök och fräser i 30 sekunder.
Tillsätt chilipulver, mald koriander samt gurkmeja och fräs under omrörning i ytterligare 30 sekunder. Tillsätt tomater och linser, häll på 6 dl vatten, tillsätt salt och koka upp. Sänk värmen, lägg på lock och sjud i 20-30 minuter eller tills linserna är nätt och jämt mjuka.
Tillsätt potatisen och sjud på svag värme i 10-15 minuter eller tills den är genomkokt. Salta och peppra.

Strö över hackad koriander och garam Masala före servering. Basmatiris passar bra till.

torsdag 12 mars 2015

Mango chutney-kyckling med chilibroccoli

På bokrean så handlar jag alltid kokböcker, det är nästan det enda jag tittar på :) Och i år var inget undantag. Då köpte jag bland annat Jennie Walldén's (som har vunnit Sveriges Mästerkock) kokbok "Smaker i mitt hjärta". Hitta många recept jag vill göra. Men först ut blev denna helstekta kyckling. Tycker det är så smidigt att tillaga hel kyckling och variationerna är oändliga. Detta är glace med mango chutney så den får en härlig yta.
Till det stekta grönsaker och sås gjord på kycklingskyn.

                                        

Mango chutney-kyckling med chilibroccoli
4 port

1 hel stor kyckling, ca 1500 g
50 g smör
1 dl mango chutney
2 finrivna vitlöksklyftor
saften från ½ lime
1 msk mörk soja
2 dl crème fraiche, 34%
rapsolja till stekning

Chilibroccoli
1 urkärnad röd paprika, delad i bitar
1 broccolistånd, delat i buketter och stjälkar skalade och skurna i stavar
1 skivad vitlöksklyfta
½ röd chilifrukt, i tunna skivor
1 msk ljus soja

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och rör sedan i mango chutney, vitlök, pressad lime och soja. Gnid in kycklingen med glacen, även under skinnet. Lägg kycklingen i en så trång form som möjligt och täck med folie. Ställ in i mitten av ugnen och låt stå i cirka 40 minuter. Ta därefter bort folien och låt stå i 30 minuter. Köttsaften ska vara genomskinlig om man sticker i kycklingen.
2. Stek paprikan på hög värme så den får lite färg. Tillsätt broccoli, vitlök och chili och låt fräsa i några minuter. Häll över soja och låt fräsa i någon minut till.
3. Ta ut kycklingen ur ugnen. Häll av stekskyn i en liten kastrull och låt sjuda upp. Tillsätt crème fraiche och koka ihop till en krämig sås.
4. Servera kycklingen, chilibroccoli och sås tillsammans med osaltat basmatiris.

måndag 9 mars 2015

Kladdkaka med dulche de leche

Jag älskar kladdkaka! Det är nog bland det godaste i dessertväg. Och den ska vara rejält kladdig i mitten :) Och att svenskarna gillar kladdkaka har nog ingen missat. Finns hur många recept som helst på denna godsak. Den ena efter den andra försöker de bräcka varandra och innehålla allt möjligt. Men jag tycker nästan den godaste är den vanliga hederliga kladdkakan utan en massa extra.
Så nu har jag testat ytterligare en. Hittad på Jennys matblogg där det finns en massa goda recept och massa kladdkakerecept. Denna kladdkaka är med dulche de leche (karamelliserad mjölk) och med en topping av rice crispies och mjölkchoklad. Den är mycket god men väldigt mäktig så inga stora bitar behövs. Men den hamnar inte bland min topp tre på kladdkakelistan :) Alltid kul att testa nya recept och denna kommer faktiskt göras i veckan då jag ska bjuda på fika på jobbet så därför provbakade jag den först för att se om den var OK (eller för att jag själv var sugen på kladdkaka ;)

                               

Kladdkaka med dulche de leche

3 ägg
3½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
4-5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 g smält smör
1 burk med karamelliserad mjölk (eller kondenserad sötad mjölk som kokat i tre timmar)

Topping
Rice crispies
120 g mjölkchoklad

Den karamelliserade mjölken hittar ni i vissa butiker vid bakprodukterna, annars går det bra att koka egen. Om du använder dig av kondenserad mjölk så ta bort pappret runt och koka den oöppnade konservburken i en stor gryta med mycket vatten, vattnet ska hela tiden täcka burken. Efter att den kokat i tre timmar kyler du ner burken. Detta moment kan förberedas redan dagen innan, förvara den kokta burken i kylskåp sen.
Nu kan du börja med kladdkakan:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då det kan bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form med avtagbar kant.
Börja med att breda ut hälften av kladdkakesmeten i den och klicka sedan ut kolakrämen (karamelliserad mjölk) i smeten och toppa sist med resten av kladdkakesmeten.
Ställ in i ugnen ca 20-30 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten, den stannar till sig i kylskåpet. Smält mjölkchoklad över vattenbad och rör ner ett par deciliter rice crispies och bred över den crispiga chokladtoppingen över kladdkakan och ställ svalt fram till servering.
Servera gärna med lättvispad grädde.

torsdag 5 mars 2015

Pizza med kronärtskocka och timjanstekta grönsaker

Sista rätten med Linas Matkasse. Och det var nog den godaste rätten av dem alla och då har alla rätterna varit goda. Den kändes fräsch för att vara en pizza och den var så enkel att göra. Perfekt för en fredagsmys :)
Pizzabottnarna var en nyhet för mig. Det var runda färdiga bottnar från Fontana. Jag gilla dem och ska se om jag hittar dem i affären nästa gång.
Absolut en pizza jag kommer göra flera gånger. Kul med lite nytt.
                                  

Pizza med kronärtskocka och timjanstekta grönsaker och chèvre
2 port

2 vitlöksklyftor
½ aubergine
1 rödlök
1 gul paprika
olja
1½ tsk torkad timjan
½ tsk salt
1 burk kronärtskockskräm
2 pizzabottnar
1 bit chèvre
1 ask salladsmix

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Finhacka vitlöksklyftorna. Tärna auberginen. Klyfta löken och skär paprikan i mindre bitar.
3. Fräs allt i lite olja (gärna olivolja) i en stekpanna. Krydda med timjan och salt. Fräs i 2-3 min.
4. Bred kronärtskockskrämen på pizzabottnarna. Fördela stekta grönsaker på pizzorna.
5. Gratinera i övre delen av ugnen 5 min. Smula över chèvre och gratinera ytterligare 2 min.
6. Servera nygräddad kronärtskockspizza med salladsmix.

onsdag 4 mars 2015

Marockansk lammgryta

Rätt nummer tre i Linas Matkasse var denna marockanska lammgryta. Hade inga förväntningar men jag såg fram emot den för den innehöll en av mina favoritkryddor, spiskummin. Då kan det bara bli gott :) Rätten tog ca 30 min och den var jättegod! Positivt överraskad. Kommer definitivt att göra igen.

                                    

Marockansk lammgryta
2 port

½ gul lök
2 vitlöksklyftor
½ aubergine
ca 250 g lammfärs
1½ tsk spiskummin
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
½ tsk chiliflakes
½ tsk salt
1 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater (210 g)
1½ dl vatten
1 tärning kycklingbuljong
1 liten ask russin
Salt & svartpeppar
1½ dl couscous
1 grön paprika
2 msk fryst dill
Olja

1. Finhacka lök och vitlöksklyftor. Tärna auberginen.
2. Fräs alla grönsaker tillsammans med lammfärs i olja i en rymlig stekgryta.
3. Krydda med spiskummin, kanel, ingefära, chiliflakes och salt. Fräs 3-4 minuter.
4. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, vatten, kycklingbuljong och russin. Låt sjuda 7-8 minuter. Smaka av med salt och peppar.
5. Koka couscousen enligt anvisning på förpackningen.
6. Skär paprikan i små tärningar och blanda med dillen.
7. Strö dill- och paprikablandningen över grytan. Servera med couscous och ev yoghurt om man vill.

måndag 2 mars 2015

Fish'n chips med sötsyrlig tomatsallad

Det här var rätt två i Linas Matkasse och det var smidigt och enkelt och ingen fritering för denna utan fisken stektes i olja och potatisen tillagades i ugnen i tunna skivor.
Tomatsalladen var jättegod och det kommer jag göra flera gånger.
Det blev en jättebra kombination av allt och jag är jättenöjd med denna rätt.

                                 

Fish'n chips med sötsyrlig tomatsallad och vitlöksyoghurt
2 port

450 g potatis
Olja
Salt
Svartpeppar
1 ägg
Vetemjöl
Ströbröd/panko
Ca 300 g rödspätta

Tomatvinaigrette:
1 tsk socker
1 msk ketchup
1 tsk vatten
2 tsk ättika eller vitvinsvinäger
1 msk olja
1 ask körsbärstomater
1 schalottenlök
2½ msk fryst dill

Vitlöksyoghurt:
1 dl matyoghurt
1 vitlöksklyfta
½ tsk flytande honung
1 krm salt

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Tomatvinaigrette: Blanda ihop socker, ketchup, vatten, ättika och olja i en salladsskål.
Halvera tomaterna och skär tunna skivor av löken. Blanda ner tomat, lök och dill i tomatvinaigretten i salladsskålen.
3. Vitlöksyoghurt: Blanda yoghurt, pressad vitlök, honung och salt i en skål.
4. Skär potatisen i tunna skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olja, salt och svartpeppar. Tillaga i övre delen av ugnen 15-17 minuter.
5. Vispa upp ägget i en djup tallrik. Lägg mjöl och ströbröd på varsin tallrik.
6. Krydda rödspättan med lite salt. Vänd fisken i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd.
7. Stek fisken frasig i olja, 1-2 min per sida.
8. Servera nystekt rödspätta med potatisskivor, tomatsallad och vitlöksyoghurt.

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...