lördag 28 februari 2009

Grekisk pasta med räkor

Om man gillar fetaost och räkor så kan jag nästan garantera att man kommer gilla den här pastarätten. Man har i fetaost så det smälter och i kombination med vitlök,persilja, räkor och citron så är det fantastiskt gott. Till detta serverade jag coctailtomater och avocado med lite olivolja, citronsaft och peppar.



Pasta med räkor på grekiskt vis
4 port

½ dl olivolja
4 tsk finhackad vitlök
ca 500 g råa räkor eller jätteräkor, skalade
3½ dl smulad fetaost
1½ dl hackade tomater, utan kärnor
3 msk pressad citron
3 msk hackad färsk persilja
2 msk finhackad färsk oregano, eller 1 ½ tsk torkad
ca 350 g pasta, t.ex. linguine
salt och svartpeppar

1. Hetta upp oljan i en stor stekpanna på medelgod värme. Lägg i vitlöken och låt den fräsa i 30 sekunder. Tillsätt räkor och fräs dem nästan färdiga i cirka 2 minuter. Tillsätt fetaost, tomater, pressad citron, persilja och oregano och låt alltsammans sjuda tills räkorna är genomstekta, vilket tar ytterligare 1-2 minuter. Krydda med salt och peppar.
2. Koka under tiden pastan enligt anvisningarna på förpackningen, men låt den ha kvar lite tuggmotstånd. Låt den rinna av och lägg den i en stor skål.
3. Tillsätt räkblandningen till pastan och vänd så att allt blandas.
Krydda eventuellt med mer salt och peppar och servera.

fredag 27 februari 2009

Fajitas

Det har varit svårt att veta vad jag skulle äta denna kväll. Ett bra tag på dagen var jag helt bestämd att det skulle bli räkor av något slag. Men under eftermiddagen så blev jag mer sugen på nåt kryddigt och smakrikt. Då fastna jag på helt plötsligt på en bild som visade fajitas på internet. Då bestämde jag mig för att det skulle bli det ikväll. Även här är receptet från Old El Paso. Recept lite längre ned.
Fajitas
4 port

Ingredienser:
1 paket tortillas
500 g kyckling, strimlad
1 st gul lök, strimlad
1 st röd paprika, strimlad
1 st grön paprika, strimlad
smör eller olja
1 påse spice mix for fajitas (Old El Paso)

Till servering:
1 burk thick´n chunky salsa (Old El Paso)

Bryn kycklingen i matfettet. Tillsätt lök, paprika och kryddmix. Blanda väl.
Fräs på medelhög värme i ca 5 min. Rör om då och då.
Värm tortillabröden. Håll dem varma inlindade i en bakduk så blir de mjuka och lättrullade vid servering.
Fördela fyllningen över tortillabröden. Toppa med Thick´n Chunky Salsa.
Rulla ihop och njut
.

torsdag 26 februari 2009

Ekolåda


Idag fick jag hem en leverans av Ekolådan. Det är ekologiska grönsaker och frukt som levereras hem till dig. Det finns flera olika lådor att välja bland och varje vecka kan man gå in och se vad det är i nästa veckas lådor. Denna gång beställde jag "baslådan" och jag fick isbergssallad, tomater, gurka, morötter, grön paprika, avocado, broccoli och babyspenat. Allt som jag gillar. Sedan kan man göra tilläggsbeställningar på en massa andra varor. Jag beställde även Saltå kvarns fruktbröd och blev så glad när jag såg att det var bakat även idag. Ljuvligt!
Tyvärr så levererar de inte överallt men gå in på deras hemsida och läs mer om du är intresserad http://www.ekoladan.se/

onsdag 25 februari 2009

Fyndat kokböcker på rean

Då är bokrean i full gång. Jag är som alltid intresserad av kokböckerna och fastän jag har över 60 st hemma så hittar man alltid nya :) Denna gång kom jag hem med 4 st och är väldigt nöjd. Men vi får se om det kommer bli några fler. Så förhoppningsvis blir helgen till att göra något som finns i nån av böckerna. Så den som väntar på nåt gott, väntar aldrig för länge :)

tisdag 24 februari 2009

Pannkisar

Denna kväll blev det pannkakor med blåbär. Kändes väldigt somrigt. Att ha bär i gör det mer matigt och det blir mycket smak.




Semledagen



Åh, jag har längtat efter den här dagen. Jag älskar semlor och självklart så har jag mumsat på en idag. Vi hade turen att få semlor till mötet på jobbet så det var väldigt uppskattat. God var den också :) Jag tycker om att när man tar upp ämnet semlor bland folk så har alla en åsikt om hur den ska vara och hur den ska avnjutas. Tänk att en liten bulle med grädde och mandelmassa är en stor grej hur den ska vara. Se bara på alla dessa tester i varje tidning. Självklart har jag också en åsikt hur "min" favorit ska vara och avnjutas. Min ska ha mycket grädde, ej för söt grädde och absolut inte blandad med mandelmassa. Mandelmassan ska vara mjuk och lite "krämig" och inte ligga som en stor klump mitt i bullen. Jag äter locket först och sen äter jag resten.
Hur vill ni ha er semla och hur äter ni den helst?

Bakad potatis på NK

Idag blev det en bakad potatis på NK. Det ligger ett café några våningar upp som har god potatis med riklig räk- och romröra och lite fräsch sallad vid sidan om. Sedan blev det en tur på bokrean :)

söndag 22 februari 2009

Marockansk kycklinggryta

Den här maträtten har jag gjort många gånger. Det är en rätt som alltid kommer tillbaka. Den är exotiskt, smakrik och enkel att göra. Den är också en av mina favoriter. Känns som jag skriver att allt är favoriter men man gör ju mat man gillar eller hur? Till denna rätt serverar jag bulgur men man tar det man vill ha men eftersom det är en rätt från marocko så tycker jag att couscous eller bulgur passar utmärkt. Hade ett granatäpple hemma som jag strödde över. Har ni inte testat granatäpple nångång? Gör det, det är fantastiskt gott och färglatt. Nyttigt är det också.
Receptet på grytan finns nedan.





Kycklinggryta med frukt och mandel
4 port

ca 1½ kg kycklingdelar (jag tar kycklingfiléer och skär i mindre bitar)
pressad saft av 1 citron
salt och nymalen peppar
2 tsk malen spiskummin
2 krm kanel
1 kuvert saffran (½ g)
10 urkärnade katrinplommon
6 torkade aprikoser
2 gula lökar
3/4 dl ljusa sultanrussin
2 dl vatten
3 msk smält smör
1½ dl skållad skalad mandel

Couscous eller ris

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kycklingdelarna i en ugnssäker form. Droppa över citronsaft, salta ochpeppra.
Strö spiskummin och kanel över kycklingen. Lös upp saffranet i lite hett vatten och droppa över kycklingen.
Blötlägg katrinplommon och aprikoser i hett vatten i cirka 10 minuter. Låt dem rinna av och dela dem mitt itu. Skala löken och skär i klyftor. Lägg lök, torkad frukt och russin runt kycklingen.
Täck formen med aluminiumfolie och stek kycklingen i cirka 35 minuter, ös några gånger under stektiden.
Höj ugnsvärmen till 225 grader. Ta bort folien och stek till kycklingen har en gyllenbrun färg och är genomstekt, cirka 10 minuter. Kycklingsaften ska vara ofärgad när kycklingen är färdig.
Rosta mandeln i en torr och het stekpanna och strö över kycklingen.

lördag 21 februari 2009

Räkor med aioli och sedan fläskfilé

Idag tillbringade jag eftermiddagen och kvällen hos mina föräldrar. Pappa bakade någon sorts hälsobröd med frön och torkad frukt. Jättegott! Mamma tog fram lite räkor som vi kunde äta innan middagen och så gjorde hon en vitlöksaioli till. Mumsigt var det!

Sedan helstekte mamma fläskfilé men denna gång blev det utan kantareller :) Det fick jag sist jag var hos dem så lite variation måste det bli. Denna gång blev det helstekt fläskfilé med en balsamicosås, klyftpotatis med morötter och rödlök. Och sen sallad på ruccola och coctailtomater.


Helgfrukost del 2

Imorse var jag bara så sugen på äggröra och bacon. Jag tänker hotellfrukost när jag hör det och det är så gott. Så det blev det till frukost idag och det satt fint :)

tisdag 17 februari 2009

Kokosmuffins med "crisp"

Som sagt var, jag är inne på mitt bakhumör fortfarande och idag blev det kokosmuffins med "crisp". Det är ett litet täcke ovanpå muffinsen med knaprigt kokostak. Jag har provsmakat en och den var riktigt god. Nu har jag packat ner resten och tänkte ge dem till min far imorgon bitti när han skjutsar mig en bit till gymmet och jobbet. Han kan dela med sig till sina kollegor. Jag vågar inte ha dem hemma för då äter jag upp dem :)

Kokosmuffins med "crisp" (källa: Linda Johansson)
16 portioner, normalstora formar

1 dl kokosflingor
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
2 ägg
½ dl olja
1 dl filmjölk eller yoghurt

"Crisp"
100 g smör
1 dl strösocker
2 dl kokosflingor

Sätt ugnen på 220 grader.
Ställ ut muffinsformar på en plåt, ta gärna dubbla formar!
Börja med "crispet": smält smör i en kastrull, rör ner sockret och kokosen. Ställ åt sidan.

Sedan smeten: Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke, rör sedan ner övriga
ingredienser i bunken, blanda väl.
Fyll formarna till lite mer än hälften med smet, sedan en klick "crisp" på.

Grädda lite längre ner i ugnen i ca 10 min.


Ratatouille

Idag hade jag bestämt mig för att göra den franska grönsaksröran ratatouille.
Till det blev det kycklingschnitzel och bulgur.

söndag 15 februari 2009

New York Blueberry Cheesecake


Jag är inne i en bakperiod just nu. Alltså jag vill bara baka och baka men jag gör det inte för jag kan inte ha en massa gott fikabröd stå hemma. Då äter jag bara upp det och det passar sig inte :) Då får man passa på att baka när man ska ha gäster eller om man ska bort på besök. Idag var jag som sagt till min syster och då passa jag på att baka denna cheesecake. Har suktat efter den i Leilas kokbok " A piece of cake" ett bra tag nu. Och jag är supernöjd. Den var smarrig men mäktig. Inte sista gången den blir gjord i mitt kök. För er som tycker att den ser krämig och god ut och kanske vill bjuda någon på den eller till er själva så kommer receptet här.

1 kaka
Kexbotten

300 g digestivekex
150 g smör

Cheesecakesmet
600 g philadelpiaost
2½ dl kesella 10%
1 dl strösocker
1 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
3 ekologiska ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit kvalitetschoklad
1½ dl färska blåbär (eller frysta)

1. Sätt ugnen på 175 grader (varmluftsugn), 200 grader i vanlig ugn.
2. Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör.
3. Tryck ut kexblandningen till en botten i en teflonform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
4. Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i ca 10 minuter och låt svalna.
5. Vispa philadelpiaost och kesella krämigt i en skål.
6. Blanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker.
7. Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädde.
8. Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner chokladen i smeten.
9. Häll smeten över kexbottnen och strö över blåbär.
10. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.
Täck den med aluminiumfolie när den blivit gyllenbrun, så att den inte blir för mörk.
11. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i ca 30 minuter.

Besök hos syster med familj

Idag på eftermiddagen åkte jag ut till min syster med familj. Har inte träffat dem på ca 1½ månad så det var trevligt att få ses och umgås. Jag blev bjuden på middag som bestod av pasta med kasslersås. Eftersom det inte var jag som gjorde maten så kan jag inte säga allt som var i men det jag vet är kassler, champinjoner, lök, paprika, creme fraiche, vitlök och mjölk. Sen är det nog en del kryddor i. Väldigt gott och trevligt. Tack Cissi och Stefan!

Enkel och god pasta


Igår ville jag ha nåt som gick fort, var enkelt och som är gott. Jag har en pasta som jag gör emellanåt och det blev den igår. Det finns en restaurang i Stockholm som heter Vapiano där man står och tittar på när de tillagar maten. Det var där jag åt denna och sen testa jag att göra den hemma och nu tycker jag min är godare. Men jag använder chilipeppar på burk som finns i affären. De är väldigt starka så det är inte många "flakes" man behöver. Första gången får man vara lite försiktig och sen kan man krydda på mer om man vill ha mer hetta.
Jag tar allt efter egen känsla och beroende hur mycket smak man vill ha.

Pasta
Olivolja
Vitlök (hackad)
Chilipeppar (torkad på burk) eller färsk
Coctailtomater (skurna i mindre bitar)
Basilika (tar jag om jag har hemma)
Parmesan

Koka pastan. Värm upp olivolja i en stekpanna och häll i hackad vitlök och chilipeppar och låt fräsa. Se till att det inte bränns. Ha i coctailtomaterna och rör om. Häll av pastan och häll i det i stekpannan och rör om. Ha i basilika om du vill. Häll upp pastan i en djup tallrik och stö över riven parmesanost och njut.

lördag 14 februari 2009

Helgfrukost

Idag är det alla hjärtans dag och då kände jag för lyxa till frukosten lite. Jag bakade scones som jag sen serverade med philadelphiaost och körsbärssylt på. Sen blev det en smoothie med yoghurt, blåbär, hallon och banan. Och så lite te till detta.

fredag 13 februari 2009

Fredag med tortillatårta

Och så var det fredag igen och jag hade varken fantasi eller var sugen på något speciellt till kvällen. Var inte sugen på hämtmat heller. Har hört talas om tortillatårta men aldrig gjort det så ikväll så blev det premiär. Jag kan säga en sak nu när jag har smakat den. Det var absolut inte sista gången jag gjorde den. Ärligt talat blev det bättre än vad jag hade trott. Det är alltid kul. Receptet kommer ursprungligen från Old el paso men jag har gjort min egna variant på den så ni får receptet på det jag gjorde. Har tyvärr inga måttanvisningar att ge då jag tog lite på en höft men ska ge på ett ungefär. Ni hittar receptet nedan.




Tortillatårta (ca 4 pers)

4 tortillabröd
400-500 g köttfärs
1,5 - 2dl majskorn
½ hackad lök
1 liten paprika (skurna i mindre bitar)
Feferoni (efter smak och styrka)
½ ask coctailtomater (skurna i fjärdedelar)
ca 150 g philadelphiaost
½ burk chunky salsa
Salt och peppar
ca 2 dl riven ost
Svarta oliver (hackade)

Sätt ugnen på 225 grader. Bryn färsen och ha i majskorn, lök, paprika, hackad feferoni, tomater och låt fräsa ihop. Blanda sen i philadelphiaost och salsasås och smaka av med salt och peppar.
Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt. Lägg ut ett tortillabröd och bred på fyllning. Lägg på ytterligare ett tortillabröd och fortsätt så till den sista tortillan ligger på och det ska även vara fyllning på översta. Strö över hackade svarta oliver och till sist den rivna osten.
Låt stå i ugnen 10-15 min tills tårtan blivit genomvarm osten har fått fin färg.

Lunch på Tures

Idag gick jag ut och åt lunch. Man uppskattar mer att gå ut och äta när man annars äter matlåda de flesta dagarna i veckan. På fredagar känns det lyxigt att gå ut och äta lunch. Idag bestämde min vän och kollega att vi skulle gå till Brasserie Tures i gallerian. Det var ett tag sen jag var där och när jag såg menyn så var det ett sjävklart val. Nu kom problemet att välja. Men det blev lammracks med en vitlök- och rosmarinsky med rostade coctailtomater och potatisgratäng. Mycket gott.

onsdag 11 februari 2009

Lammfärsbiffar

Idag blev det lammfärsbiffar med raita (yoghurtsås). Har gått och tänkt på dem flera gånger och nu var det äntligen dax. Det här receptet kommer från min favoritsamling. Det som är "grejen" med dessa biffar är att det är citron och spiskummin i. Det blir otroligt god smak. Visst ser det gott ut? Här har jag serverat med bulgur men det är även gott med klyftpotatis eller rostade rotfrukter.
Receptet finns nedan.

Lammfärsbiffar
4 port

600 g lammfärs
1 gul lök
1 ägg
1 tsk spiskummin
1 tsk rivet citronskal
1 ½ msk citronsaft
2 msk matlagningsyoghurt
salt och peppar
olja till stekning

Skala och finhacka löken. Blanda färsen med ägget, löken, spiskumminen, citronskalet, saften och yoghurten. Krydda med salt och peppar. Forma färsen till biffar. Stek biffarna i olja tills de är helt genomstekta.

Karros raita


Matlagningsyoghurt
Vitlök
Cayennepeppar
Mynta

Blanda ihop tills ni är nöjda med kryddningen

söndag 8 februari 2009

80-tal både lördag och söndag

Igår tillbringade jag min dag hos mina föräldrar. Det var trevligt. Det slank ner en semla också till fikat :) Jag drömde om semlor natten till lördagen men att jag blev utan, alla andra fick. Men det ändra jag på igår.
Till middag gjorde mamma potatisgratäng, fläskfilé och kantarellstuvning. Det var väldigt gott. Tack mamma! (Tyvärr blev det inget foto då batterierna var slut)
Idag blev det italiensk mat hemma. Min favoriträtt som liten som jag kunde äta massor av och som faktiskt är en favoriträtt även nu. Nämligen lasagne. Det är ju bara sååå gott. Men all lasagne duger tyvärr inte. Är man van vid en lasagne så är det bara den som duger. Så ute på restaurang äter jag ytterst sällan det då jag oftast blir besviken.

lördag 7 februari 2009

Fredagsgott

Denna fredag blev det en av mina fredagsmystraditioner. Rostat bröd med guacemole, räkor, svart stenbitsrom och rostad lök. Helt fantastiskt gott.

Lunch i hötorgshallen

Igår blev det lunch på stan. Min vän och jag hade bestämt oss för att äta fisk på Kajsas i hötorgshallen. Jag har alltid svårt att välja när jag väl är där. Det finns så mycket gott men igår var beslutet lätt. Hade i ett par dagar längtat efter fish'n chips och det blev det. Om man ska äta lunch en vardag där så bör man vara ute i god tid, helst runt kvart över elva. Det är litet, trångt och väldigt omtyckt. Ett ställe jag alltid återkommer till. Rekommenderas varmt.


torsdag 5 februari 2009

Torsdagsfisk

Idag ville jag ha nåt enkelt, som går snabbt och är gott. Då blev det lax i ugn med frästa grönsaker. Laxen smorde jag in i olivolja och sen krydda jag den med dill, krossad rosépeppar, havssalt och avslutade med lite citronsaft. Sen in i ugnen i ca 15 min på 225 grader.
Grönsakerna blev det jag hitta hemma. Denna gång blev det haricot verts, broccoli, sockerärtor, majs och coctailtomater. Avslutade med att ha i lite sambal oelek, salt och peppar.

onsdag 4 februari 2009

Känner mig lurad på chokladen

Häromdagen när jag var i affären så var jag sugen på choklad. Tittar mig i hyllan och ser ovan choklad ligga där. Tycker det verkar gott eftersom jag gillar apelsin i chokladen och jordgubbar är ju gott. Alltså måste det bli en bra kombination. När jag sen senare på kvällen smakar chokladen blir jag besviken. Det smakar inte apelsin och jordgubbarna känns inte så mycket. Alltså känner jag mest bara mörk choklad med lite crisp i. Men var är apelsinen som brukar ge mycket smak i choklad. Vänder och läser på baksidan av förpackningen.
Där står det: "Mörk choklad med jordgubbar och apelsinolja". Jag läser listan över ingredienser och kommer till apelsinoljan som nästan står i slutet. 0,2% apelsinolja!!!
Kan man då på förpackningen skriva att det är "Jordgubbar och Apelsin"?
Jag känner mig lurad. I fortsättningen kommer jag läsa innehållet på varor jag handlar för att inte bli besviken.

måndag 2 februari 2009

Favoritfisk

Idag blev det en av mina favoritfiskrecept. Det är såå gott. Mycket smak och enkelt att göra. Jag brukar göra nån typ av grönsaksröra till detta och idag blev det purjolök, champinjoner, paprika, zucchini och vitlök. Bara att fräsa ihop och sen krydda med svartpeppar.
Fiskreceptet finns nedan. Hoppas ni också gillar rätten.

Kryddstark lime- och mandelfisk i ugn (Från Allt om mat)
2 personer

350 g hällefiléer eller annan vit fisk (jag tar panguasfile)
1 lime
2 msk flagad sötmandel eller solrosfrön (jag tar pumpakärnor istället för sötmandel)
1 krm salt (jag brukar utesluta detta då jag tycker det är tillräckligt med salt i marinaden)
Kryddblandning:
1 msk olivolja
pressad saft av ½ citron
½ dl finhackad persilja
½ dl finhackad färsk koriander (kan uteslutas)
½ tsk salt
½ tsk paprikapulver
½ tsk mald spiskummin
½ tsk sambal oelek
Tillbehör:
Kokt potatis
Grönsallad

Fisken blir god om den får marinera flera timmar i kryddblandningen.

Blanda ihop ingredienserna till kryddblandningen. Skölj fisken i kallt vatten och klappa den torr med hushållspapper. Skär några snitt i fiskfiléerna. Lägg dem i en ugnssäker form och gnid in kryddblandningen i fisken, täck med plastfolie. Låt marinera i kylen i minst 30 min eller upp till 8 timmar.
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva limen och lägg runt fisken. Strö över mandel eller frön och salt. Stek fisken mitt i ugnen ca 20 min. Servera med kokt eller pressad potatis och grönsallad.

söndag 1 februari 2009

Brunch på Långbro Värdshus

I juklapp gav jag mina föräldrar en brunch på Långbro Värdshus. Vi bokade bord några veckor innan. De har två sittningar, kl 11.45 och 13.45 varav vi var på den senare sittningen. Det var fullt när vi var där och mätta blev vi :)


Bland de kalla rätterna fanns olika sorters inlagda sillar, strömming, lax med nudelsallad, kallskuret, pepparrotsmarinerade grönsaker, bruschetta m.m


Till varmrätt fanns olika sorters omeletter, äggröra, korvgryta, prinskorv, potatis, revbensspjäll, kycklingklubbor, ungsrostade rotfrukter, pannkaka m.m

Efter de varma rätterna var det dags för osttallriken. Det fanns 4-5 olika sorters ostar. Två marmelader varav en var äpple- och fikon och den andra var en bärkompott. Till det fanns det olika kex.

Till sist var det desserten. Det fanns fruktsallad, brownies, chokladmousse med mint och en ananaspannacotta med citrussås.

Mongoliska nudlar med färs

Jag älskar nudlar! Det finns så mycket nudlar i olika former och gjorda på olika ingredienser. I asiatiska livsmedelsbutiker så finns det hy...